:

Szerző: Koi Tamás

2009. július 15. 16:51

EU: egységes koncepció kell a \"digitális hozadék\" hasznosításához

Néhány éven belül több tízmilliárd euróval növelné a \"digitális hozadék\", azaz a földfelszíni műsorszórás digitális átállítása során felszabaduló frekvenciák potenciális gazdasági hatását és hosszú távon is megtérülő lenne a frekvenciafelhasználás kapcsán kialakított egységes európai koncepció -- hívja fel a figyelmet az Európai Bizottság.

A digitális hozadék legnagyobb potenciális felhasználói a tömegeket elérő szolgáltatások lehetnek mind a televíziózás, mind a mobil szélessávú szolgáltatások terén. Hatalmas potenciális gazdasági előnyökkel járna annak biztosítása, hogy egy adott frekvencián ugyanazok a berendezések üzemeljenek egész Európában -- áll a Bizottság múlt heti állásfoglalásában. Ez jelentős méretgazdaságossági előnyöket teremtene a berendezések gyártói számára és leszorítaná az árakat, amely keresletélénkítő hatással is bírna.

A megfelelő európai szintű koordináció további mintegy 20–50 milliárd euróval növelné a digitális hozadék potenciális gazdasági hatását mostantól 2015-ig, további uniós koordináció segítségével pedig hosszú távon 30 milliárd euró pótlólagos haszon lenne realizálható 2015-öt követően. A nemzetállamok megegyezése nélkül nemcsak ez az összeg csökkenhet jelentősen, de fennáll a veszélye annak is, hogy nem lesz maximális mértékig kihasználható ez az erőforrás, és néhány szolgáltatás elérhetetlen lesz majd Európa egyes részein, vagy néhány ország bizonyos részein -- hívja fel a figyelmet a Bizottság.

A digitális hozadék felhasználását illetően a tagállamoknak sürgősen ki kell alakítaniuk a közös koncepciót, hiszen a legtöbb uniós tagállamban 2012-re lekapcsolják az analóg földfelszíni sugárzást (Németországban, Finnországban Luxemburgban, Svédországban, Hollandiában, Belgiumban és Ausztriában ez a folyamat már teljesen, vagy nagyobb részét tekintve végbement), és számos ország azonnal hasznosítani szeretné a felszabaduló frekvenciákat. A Bizottság ezért első lépésként múlt pénteken konzultációt kezdeményezett, illetve a közös fellépésekkel kapcsolatos uniós menetrend elfogadását javasolja.

A nyilvános konzultáció szeptember 4-i lezárása után a Bizottság a lehető leghamarabb be fogja nyújtani végleges javaslatát a digitális hozadék európai szintű koordinált felhasználására.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:49

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.