:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 15. 09:05

Látványosan javult az Intel teljesítménye

Hiába javult erőteljesen az Intel teljesítménye a második negyedévben, a vállalat nyereségét elvitte az Európai Bizottság által kiszabott versenyjogi bírság, így a cég a 80-as évek óta először veszteséges negyedévet volt kénytelen elkönyvelni. Ezt figyelmen kívül hagyva azonban az eredmények messze felülmúlták mind a cég, mind az elemzők várakozásait.

Erőteljesen javuló teljesítmény

Az Intel második negyedéves forgalma némileg meghaladta a 8 milliárd dollárt, az első negyedévhez képest 13 százalékot erősödött a forgalom, amire 1988 óta nem volt példa. Az informatikai piacon a második naptári negyedév rendszerint gyenge, az Intel mégis javítani tudta teljesítményét, ahogy a cég kilábal a válságból. Paul Otellini elnök-vezérigazgató szerint bár a világgazdaság továbbra is gyógyulófélben van, azonban az Intel ügyfeleinek rendelései magabiztosságról árulkodnak. Otellini elmondta, a második félév során erőteljesen javuló teljesítményre számítanak a cégnél.

Az Intel a noteszgépekbe szánt processzorok és a szerverchipek terén könyvelhette el a legnagyobb javulást, utóbbi a tavasszal piacra dobott Xeon 5500-as sorozat (Nehalem EP) átütő sikerének köszönhető. Otellini elmondása alapján a kétfoglalatos rendszerekbe szállított Xeonok harmadát már a Nehalem-alapú chipek adják, de augusztusra már felét fogják. Jól fogyott az Intel Atom processzorcsalád és a hozzá tartozó chipkészlet, ebből a vállalat 362 millió dolláros bevételt könyvelt el, ami az előző negyedévhez képest 65 százalékos javulás. Az olcsó Atom ugyanakkor lehúzta a processzorok átlagos eladási árát, elemzők továbbra is attól tartanak, hogy ezeknek a chipeknek a sikere hosszú távon az Intel nyereségességét veszélyezteti.

Uniós büntetés

Amint arról a HWSW is beszámolt, május közepén az Európai Bizottság 1,06 milliárd eurós  bírságot szabott ki az Intelre, miután megállapította, hogy a cég tisztességtelenül szorította ki versenytársait a piacról. A vállalat ugyan vitatta a büntetés jogosságát és fellebbezett, Bruce Sewell vezető jogász úgy vélekedett, az Európai Bíróság helyben fogja hagyni az Intelt súlyosan elmarasztaló bizottsági döntést, és nagyon nehéz lesz megváltoztatni erről a véleményüket.

A második negyedévben ennek semmi nyoma nem volt, az Atom térnyerése ellenére a vállalat 50,8 százalékos bruttó eredményhányadot tudott elérni, ami messze felülmúlta mind a piaci várakozásokat, mind az Intel saját előrejelzését, amely 45 százalék közelébe várta ezt a mutatót. (Az Atom chipek annyira  olcsón termelhetők, hogy akár nagyobb nyereséget is hozhatnak a \"teljes értékű\" asztali vagy mobil processzoroknál, de erről az Intel természetesen nem ad tájékoztatást.)

Az EU elvitte a profitot

A második negyedévben 8,02 milliárdos forgalmat könyvelt el az Intel, ez messze felülmúlta az első negyedév 7,1 milliárd dollárját, de meg sem közelítette a tavalyi második negyedévben mutatott 9,4 milliárd dollárt. Az Európai Bizottság által kiszabott bírságot figyelembe nem véve a nettó eredmény 1 milliárd dollár volt, szemben az első negyedév 580 millió dollárjával. A tavalyi második negyedévben az Intel 1,5 milliárd dollár feletti nettó profitot ért el. Az EB-nek 1,45 milliárd dolláros bírságot fizetett be az Intel, így összességében közel 400 millió dolláros veszteséggel zárta a második negyedévet.

Elemzők ugyanakkor rendkívül elégedettek voltak az Intel által mutatott teljesítménnyel és a tőzsde is díjazta a számokat, az eredmények bejelentését követően a cég papírjainak árfolyama több mint 7 százalékkal erősödött. A harmadik negyedévre 8,5 milliárd dollár körüli bevételt és 53 százalék körüli bruttó eredményhányadot jósol az Intel, elsősorban az iskolakezdési szezon miatt megnövekedő fogyasztói keresletre hivatkozva.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:51

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.