Szerző: Bizó Dániel

2009. július 14. 11:18

Elkerülhetetlen az árcsökkentés a konzolpiacon?

Az elmúlt hetekben ismét felerősödtek azok a hangok, melyek az uralkodó játékkonzolok árának csökkentését követelik. A játékfejlesztők és -kiadók részéről az igény magától értetődő üzleti érdek, így az ilyen megnyilatkozások természetesek, legfeljebb hangvételükben találni érdekeseket. Az iparág egyik meghatározó Michael Pachter szerint azonban a konzolgyártók stratégiai hibát követtek el az árazásban, és úgy véli, rövid időn belül árcsökkentésre kényszerülnek.

Az Egyesült Államokban, mely a videojátékok legnagyobb, így leginkább figyelt piaca, negyedik hónapja csökkennek az eladások. Ennek magyarázata a Wedbush Morgan elemzője, Michale Pachter szerint az, hogy a gyártók kezdik kimeríteni a jelenlegi árakon elérhető vásárlói réteget. \"Úgy hisszük, a gyártók stratégiai hibát követtek el az árak túlságosan hosszú fenntartásával\" -- idézi Pachter befektetőknek címzett jegyzetét a GamesIndusrty.biz.

A júniusi amerikai játékeladások a Wedbush becslése szerint árbevétel alapján összességében 23 százalékkal estek vissza a tavalyihoz képest, amiből leginkább a Wii vette ki részét, de az Xbox 360 és a PlayStation 3 platformok is rendre 9 illetve 14 százalékkal kevesebb játékot forgalmaztak. Mindez önmagában még nem feltétlenül lenne döntő, hiszen utalhatna arra is, hogy a tavalyi időszakban erősebb volt az új játékok felhozatala, mint például a Grand Theft Auto 4 lecsengése, vagy a Metal Gear Solid 4, de tavaly júniusban jelent meg a Guitar Hero: Aerosmith, a Rock Band, a Ninja Gaiden és a Grid is.

Ehhez képest az idei május harmatosnak, a június némileg erősebbnek bizonyult rajtok tekintetében. A PlayStation 3 exkluzív inFamous sci-fi akció-kaland és a hasonló, multiplatform Prototype, a UFC 2009 Undisputed és a Fight Night Round 4 verekedős játékok említhetőek a fontosabb és a kritikus által kedvező fogadtatásra talált megjelenések közt -- Xbox 360-ra egyetlen exkluzív húzónév sem érkezett. A visszaeső eladások azért is különösen figyelmeztetőek, mert azóta a konzolok felhasználó bázisa jelentősen növekedett, vagyis jóval több játékos vásárol kevesebb szoftvert.

Nincs tovább

Pachter szerint azonban nem a gyengébb szoftverkínálat a magyarázata a trendeknek, sokkal inkább az, hogy a jelenlegi árak mellett egyre kevesebb új fogyasztót érdekelnek a konzolok, és a kiadóknak önmagukban nehéz dolguk lesz, hogy növeljék eladásaikat. Ezt erősíti az is, hogy a három konzolból 43 százalékkal kevesebb fogyott mint tavaly. Ez fogja rákényszeríteni a gyártókat, hogy még az ünnepi szezon kezdete előtt árcsökkentéseket hajtsanak végre, véli Pachter.

Az elemző úgy látja, az árazásban leginkább támadott Sonynak október elsejéig árat kell csökkentenie, valószínűleg elsőként, de a Wii árát még soha nem mérséklő Nintendo is erre kényszerül, ha el akarja érni eladási célkitűzéseit -- a Nintendo eladási görbéje jelenleg a PlayStation 2 életciklusához hasonlatos. Pachter szerint mindkét konzol esetében 50 dolláros vágás valószínű, aminek hatására a Microsoft is mérsékelni fogja árait.

Közelgő árcsökkentést szivárogtatott ki nemrég az Ars Technica, névtelen forrásokra hivatkozva. Az értesüléseket természetesen hivatalos forrásból képtelenség megerősíteni, hiszen a cégek jól felfogott üzleti érdeke az árcsökkentések közeledésének elhallgatása. Az árcsökkentés pontos idejére és mértékére nincs információ, a jelek szerint azonban a jelenlegi készletek kisöprése folyik, ami feltétlenül új modell érkezésére utal. A pletykák egy átdolgozott, kisebb méretű, 160 gigabájtos PS3 érkezéséről szólnak, mely már fejlettebb, 45 nanométeres gyártástechnológiákon előállított processzorokat, ami olcsóbb gyártást, alacsonyabb fogyasztást és melegedést eredményez.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról