:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 6. 17:31

Rengeteg újdonság a PostgreSQL 8.4 kiadásban

Megjelent a PostgreSQL legújabb, 8.4-es verziója. A közel 300 továbbfejlesztést felvonultató kiadás újdonságai közé tartozik a gyorsabb visszaállíthatóság és a rekurzív lekérdezések, de fejlődtek az adminisztrációs és monitorozási képességek.

A nyílt forráskódú, BSD licenc alatt terjesztett PostgreSQL 8.4-es kiadása immár képes egyes táblán belüli műveletek összefogására, és aggregált végrehajtására, anélkül, hogy közbülső eredményeket kellene tárolni és újbóli műveleteket végrehajtani. E mellett az ideiglenes táblák helyét váltja fel a Common Table Expressions, mely a lekérdezés során keletkező adatok tárolja, és teszi elérhetővé a lekérdezés további utasításai számára. Ennek eredményeként lehetővé válnak a rekurzív lekérdezések, melyek addig ismétlődnek és frissítik állapotukat, míg az adatstruktúra végére nm érnek, vagy el nem érik a peremfeltételeket. Ez különösen fastruktúrában tárolt adatok esetén hasznos.

A számos újdonság közé tartozik a TABLE parancs megjelenése, mely a SELECT * FROM utasítással egyenértékű. Az adatbázis-szintű illesztés (collation) azt eredményezi, hogy nem a telepítés jellemzője a karakterkódolás, hanem azt tetszőlegesen meghatározható egyetlen PostgreSQL adatbázis-kezelőben, és a jövőben akár oszloponként is be lehet állítani. Immár oszlopszintű biztonsági beállításokat is alkalmazhatunk, SSL-azonosítást kérhetünk a csatlakozóktól. A monitorozást segíti a pg_stat_statements modul megjelenése, melynek célja a teljesítmény szempontjából rossz, problémás lekérdezések megtalálásának felgyorsítása, ahogyan a Dtrace és SystemTap eszközök 43 új szondázással gazdagodtak.

A javuló teljesítmény, a szóeleji töredékekre történő keresés képessége mellett a tárolt eljárások programozása is rugalmasabbá vált, és az adatvisszaállítási folyamat párhuzamosításának köszönhetően akár kettő-nyolcszorosára is gyorsulhat az adatbetöltés és az adatbázis objektumok létrehozása. A változások teljes listáját itt lehet olvasni, míg a korábbi kiadásokkal történő összevetés itt látható.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 18:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.