Szerző: Bizó Dániel

2009. július 13. 14:32

Európai félvezetőtechnológiát vásárol Oroszország

Az STMicroelectronicstól vásárol 90 nanométeres technológiát egy orosz konszern. A Sitronics és a Rusnano egy közös vegyesvállalat keretein belül kívánja felépíteni a félvezetőgyárakat, több százmillió euró értékben. A feltörekvő országok vállalatai tipikusan az aktuális csúcstechnikát két generációval megelőző technológiákat vásárolnak fel, melyekre a fejlett államok technológiai exportkorlátozásai már lehetőséget adnak.

Az állami Rusnano befektetési vállalat mintegy 140 millió eurónak megfelelő összeget szán a vállalkozásba fektetni, a Sitronics pedig félvezetőgyártó berendezéseket visz be apportként, közelebbről azonban nem határozta meg azok típusát. A 90 nanométeres csíkszélességű félvezetőgyártási eljárást, vagyis azt a technológiát, ahogyan a szilíciumszeletek megmunkálása során kialakítják rajtuk a chipek struktúráit, attól az STMicroelectronicstól licencelik, melytől a 180 nanométeres technológiát is megszerezték, és mellyel 2007 vége óta folytatnak termelést. Árbevétel alapján a francia-olasz STMicro tavaly a világ ötödik legnagyobb félvezetőgyártója volt, fogalma meghaladta a 10,3 milliárd dollárt.

A Sitronics célpiacai tipikusan az ipari és szórakoztatóelektronikai beágyazott felhasználás, mint például gépjárművek, televíziók, navigációs rendszerek, smart ID-chipek, melyeket például SIM-eken és bankkártyákon alkalmaznak.. A vállalat szerint a 90 nanométeres félvezetőgyártási technológiát alkalmazó gyártósorral az orosz félvezetőipar egy újabb szintre lép, amit az orosz állam is erősen támogat. A projekt részeként chiptervező központ létrehozása is lehetséges. A telekommunikációs piacra szakosodott vállalat a legutóbb lezárt negyedévében 215 millió dollár árbevételt ért el, és stratégiai szövetségben áll a Ciscóval, az STMicróval és az Infineonnal is, és partneri kapcsolatban áll többek közt a Siemensszel, az Ericssonnal, a Morotolával, az Intellel és a Sunnal is.

Nem ez az első alkalom, hogy \"nyugati\" technológia felvásárlásával szereznek technológiát orosz cégek. Az AMD 130 nanométeres termelésével együtt kivont berendezésekre például a Zelenograd Angstrem csapott le, mely a piacon a Sitronics versenytársa. Az Angstrem volt a vevője azoknak a drezdai Fab 30 konvertálásával felszabadult berendezéseknek is, melyekkel 90 nanométeres csíkszélességű technológiával 200 milliméteres szilíciumszeleteket megmunkálása lehetséges. Az AMD 193 millió eurós nyereséget könyvelt el a tranzakcióval. A berendezések 2009 végén állhatnak hadba egy Moszkva melletti üzemben, Zelenogradban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról