Szerző: Bizó Dániel

2009. július 6. 15:00

Professzionális videokódolás PlayStation 3-mal

Professzionális algoritmussal dolgozó H.264/MPEG2 videokódoló szoftver jelent meg a PlayStation 3-hoz, mely a játékgépet gyorsítóként használja fel a PC mellé. A megoldás célja, hogy kiváltsa a költséges céleszközöket és a méregdrága csúcsteljesítményű PC-hardvereket. A CodecSys CE-10 és a PS3 sebességére jellemző, hogy elfogadható minőségű 1080p kimenetet akár valós időben is képes kódolni.

A Fixstars CodecSys megoldásai elsősorban a professzionális videotömörítést célozzák meg, amihez a valósidejűhöz minél közelebbi sebesség elérése érdekében az IBM, a Sony és a Toshiba triumvirátus együttműködésének eredményeként megszületett Cell Broadband Engine (CBE) architektúrára optimalizált szoftvert alkalmaznak. A kínálat a csúcskategória felől bővült lefelé: a CE-1000 jelölésű terméke egy IBM BladeCenter QS22-es gépekre épít, melyekkel több adásfolyam valósidejű 1080p kódolása lehetséges, míg a CE-100/200-as termékek egy Fixstars GigaAccel 180 PCI Express kártyára épít, mely a blade-ekben is megtalálható PowerXCell 8i chipre épít.

A CodecSys CE-10 ugyanazt a szoftveres magot tartalmazza, mint a nagyobb testvérek, ugyanakkor még hozzáférhetőbbé teszi azáltal, hogy nem igényel egzotikus hardvert, mindössze egy közeli szórakoztatóelektronikai szaküzletbe vagy konzolboltba kell besétálnunk, és egy PS3-at vásárolni. A konzol Etherneten keresztül csatlakozik a PC-hez, mely a vezérlésért felel. A PS3-ra egy mini, Yellow Dog Linux-alapú operációs rendszert, a CodecSys Acceleratort kell feltelepíteni, mely mindössze arra képes, hogy bootolást követően figyeljen a hálózaton és fogadja a beérkező kódolási beállításokat és az adatfolyamot -- a telepítő mérete mindössze 5 megabájt.

A PC-n mindössze ki kell választani a kódolni kívánt forrásfájlt, mely YUV4:2:0, tömörítetlen AVI vagy MPEG-2 formátumban lehet, megadni a célparamétereket, és elindítani a folyamatot -- a számításokat a PS3 Cell processzora fogja végezni. A 3,2 gigahertzes, 8 vektormaggal és több mint 25 GB/s memóriasávszélességgel rendelkező chip a Fixstars állítása szerint közel valósidejű sebességgel produkál 1080p kimenetet viszonylag alacsony bitráta esetén: 7,2 megabitnél 0,83-szoros sebességgel kódol például, vagyis mintegy 20 százalékkal több időre van szüksége, mint a video hossza. A jövőben további frissítések várhatóak, melyek során a feldolgozás is gyorsulhat, ahogyan optimalizálják az algoritmust.

\"\"

A felbontás természetesen ennél alacsonyabb is lehet, és bár a szoftver jelenlegi kiadása nem támogatja a skálázást, ugyanakkor azt egy augusztusi verziófrissítéssel ígérik. Egy Blu-ray kiadványhoz is megfelelő minőségben, vagyis 25 Mbit/s bitrátával (Elephants Dream, 1080p, 25 Mbps, ~200 MB/s) a kódolási sebesség természetesen leesik, és hozzávetőlegesen video hosszának kétszeresével kell számolni -- a megcélzott bitráta akár 150 Mbit/s-ig fokozható. A megoldás egyetlen szépséghibája talán az ár: a CodecSys CE-10 Pro ára 2000 dollár, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva 400 ezer forint, igaz, így is lényegesen olcsóbb lehet az egzotikus hardvert vagy brutális teljesítményű munkaállomásokat alkalmazó megoldásoknál -- egy PS3 ára jelenleg 90 ezer forint körül mozog, és hamarosan árcsökkentésen fog átesni. Lehetőség adódik egy 14 napos próbaverzió letöltésére is, magáncélú használatra pedig a Personal változat érhető el, 200 dollárért, és legfeljebb 15 Mbit/s-os kimenetet támogat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról