Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 3. 17:22

Naponta 700 ezer új felhasználója van a Facebooknak

Alig 90 nap telt el azóta, hogy a Facebook bejelentette a 200 milliomodik felhasználót, már a számuk 240 millióra nőtt és jövő héten átlépheti a 250 milliót a létszám. Megdöbbentő, de az utóbbi időszakban naponta 700 ezer új felhasználó csatlakozik a világ legnagyobb közösségi hálózatához, tehát másodpercenként átlagosan nyolc.

Elszabadult...

Az elmúlt három negyedévben a gyarapodás üteme napi 3-400 ezer felhasználó volt, de 2009 januártól kezdve az eddiginél is meredekebb növekedés indult be. Ha így folytatódnak a trend, akkor novemberben beregisztrálhat a 300 milliomodik felhasználó, ezzel a Facebook-felhasználók száma megelőzheti az Egyesült Államok teljes lakosságát. A szolgáltatás ugyan az USA-ból indult, de a növekedés 70 százaléka az elmúlt évben már a világ más országaiból jött. Az amerikai felhasználók aránya fokozatosan csökken, igaz májusban még körülbelül minden harmadik felhasználó, összesen 70 millió érkezett onnan.

\"\"

A hivatalos bejelentés mellé az Facebook további részleteket osztott meg a szolgáltatás forgalmával kapcsolatban, melyek szintén megdöbbentőek. Jelenleg 30 millió olyan felhasználó van, aki legalább naponta egyszer frissíti státuszát. Ez a szám év elején még csupán 13 millió volt, tehát már azt sem lehet mondani, hogy a felhajtás nyomán beregisztráló passzív felhasználók pumpálják a számokat. A januári 2,5 millió helyett naponta 8 millió felhasználó válik \"rajongójává\" valamilyen Facebook-csoportnak, eseménynek vagy egyéb oldalnak. Havi 10 millió videót töltenek fel (január 4 millió), fotóból az utóbbi hónapban 900 millió került fel (január 700 millió).

1 milliárd poszt

Összességében több mint 1 milliárd tartalomdarabka kerül fel minden egyes héten, ami lehet új bejegyzés, megosztás, link, jegyzet vagy fotó is akár. A legnagyobb növekedés itt érhető tetten, s főleg az új Hírek feed-nek köszönhető az ugrás a havi 15 millióról. A Facebook-csoportok aktivitása is növekszik, 19 millióról 35 millióra nőtt az élő csoportok száma, s a folyamatos aktivitásban a mobil felhasználás is sokat számít, ma már havi 30 millió felhasználó lép be mobilról is, s ez a forradalom ráadásul még csak most kezdődik.

A Facebook növekedése tehát a korábbi jóslatokkal ellentétesen nem csökken, sőt a növekedési görbék egyre meredekebbek. A végtelenségig természetesen nem folytatódhat ez a trend: a legutóbbi adatok szerint több mint 1,5 milliárd internetező van a világon, így becsléseink szerint a Facebook növekedése le kell lassuljon vagy meg kell álljon a fél milliárd után nem sokkal. A mostani növekedés feltételezhetően az európai robbanásnak tudható be.

Jelenleg a Facebook által \"legfertőzöttebb\" területek az Egyesült Államok, s főleg a nyugati part, Nyugat- és Közép-Európa, Dél-Amerika egyes területe, illetve Ausztrália. A követekző ugrás akkor következhetne be, ha valamilyen okból kifolyólag az ázsiai internetezők is rákapnának a szolgáltatásra. Magyarországon érezhető, hogy a fiatal korosztály átmigrálja online aktivitásait az iWiW-ről Facebook-ra, ami érdekes helyzetet teremthet a magyar közösségi oldal számára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.