Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 3. 11:16

Frissítette négymagos Opteronjait az AMD

Az AMD csendben piacra dobta 45 nanométeres csíkszélességű Opteron 1000-es sorozatú chipjeit, amelyeknek fejlesztési kódneve Suzuka volt.

Az új Opteron processzorok még nem a hatmagos Istanbul, hanem a négymagos Shanghai architektúrára épülnek, de a korábbinál kisebb, 65 helyett 45 nanométeres csíkszélesség egyfelől lehetővé tette a vállalat számára az órajelek emelését és a cache méretének növelését, másfelől a fogyasztás alacsonyan tartását. A megnövekedett órajel és a nagyobb L3 cache mellett a Suzuka kódnevű Opteronok fogyasztása 75 watt maradt.

Az Opteron 1381 2,5 GHz-es, az Opteron 1385 2,7 GHz-es, az Opteron 1389 pedig 2,9 GHz-es órajelen működik, 2,2 GHz-es Hyper-transport linkeket használ és DDR3 memóriát támogat. A korábbi generációs chipekhez képest jelentős előrelépés a 6 megabájt harmadszintű cache, ami a megcélzott workloadok alatt jelentős teljesítménytöbbletet adhat a Budapest kódnevű elődökhöz képest, amelyekben csupán 2 megabájt volt a megosztott L3 gyorsítótár mérete.

Az egyfoglalatos rendszerekbe szánt Opteron 1380-es sorozat tagjait munkaállomásokban, illetve belépőszintű szerverekben láthatjuk majd. A chip AM2+ foglalatba illeszkedik, így az ilyen alaplapokban, rendszerekben egy BIOS-frissítés után máris használható. A processzorok árait az AMD egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról