:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. július 3. 15:45

Tesztelhető a Moblin 2.0

Megjelent a Fedora-alapú Moblin 2.0 Linux-változat nyilvános előzetese. A szoftver egyedi kezelőfelületét kimondottan a netbookok viszonylag kis felbontású kijelzőjére szabták.

Az Intel által támogatott Moblin közösség a kiadta az általa támogatott nyílt forrású Linux-disztribúció, a Moblin 2.0 változatának nyilvános bétáját, amit bárki letölthet és kipróbálhat, ehhez csak egy Atom processzoros netbookra van szüksége, de a 2.0 verzió lényegében bármilyen x86-os PC-n elindul és akár 1920x1200 pixeles kijelzőt is meg tud hajtani.

A Fedora-alapú Moblin projektet 2007 nyarán, lényegében a netbookok tömeges térhódításának kezdetén indította útjára az Intel azzal a céllal, hogy egy kimondottan a termékkategória igényeit szem előtt tartó szoftver szülessen. A Moblin magában foglalja a Linux kernelt, a kezelőfelületet, a médialejátszó keretrendszert, a böngészőt, beágyazott Linux-imagekezelő eszközöket a fejlesztői erőforrásokat, dokumentációkat éppúgy, mint a levelezőlistákat, illetve IRC-csatornát. A projektet nemrég a Linux Foundationnek adta át a chipgyártó.

Több netbookot is meg lehet vásárolni Windows mellett Linuxszal, azonban ezeken a gépeken általában valamilyen asztali disztribúció fut, például Ubuntu vagy SUSE Linux Enterprise Desktop. A Moblin nem hagyományos értelemben vett asztali Linux abban a tekintetben,hogy a kezelőfelülete teljesen eltér akár a népszerű disztribúciók asztali változataitól, akár a Windowstól vagy a Mac OS X-től, ugyanis teljesen más úton igyekszik járni.

\"\"

A Moblint kimondottan a netbookok kijelzőit, illetve a netbookok felhasználási területeit figyelembe véve fejlesztették, a felület ezért nem KDE vagy Gnome, hanem a Clutter animációs keretrendszere épülő, 3D-gyorsított megoldás, amely nélkülözi a klasszikus értelemben vett Start menüt és tálcát, helyette csoportokba rendezve kínálja az alkalmazásokat. A Moblin persze tartalmazza a legszükségesebb asztali alkalmazásokat mint az OpenOffice, zene- és filmlejátszó vagy éppen egy Mozilla-motoros böngésző, de a fejlesztésnél kiemelt figyelmet szenteltek a közösségi oldalaknak és szolgáltatásoknak, amelyek könnyen elérhetők a szoftverből.

A Moblin az Intel által támogatott közösségi fejlesztés, amelybe egy nemrég kötött megállapodás értelmében a Nokia is beszáll. Amint arról a HWSW is beszámolt, a két cég júniusban kötött stratégiai együttműködési megállapodást, amely kiterjedt a Nokia 3G/HSPA modemjének licencelése mellett egy közös, x86-alapú hardverplatform és kapcsolódó szoftverplatform megalkotására is, amely a Nokia jövőben megjelenő, mobil internetezésre szánt eszközeinek alapjául szolgálhat. Alighanem ezeken a készülékeken a Moblin teljesít majd szolgálatot.

ARM-alapú verzió egyelőre nem várható a Moblinból, ami érthető is, hiszen a netbookok szegmensében az ARM épp az Intel Atom ellenfele lehet. Az idei informatikai szakkiállításokon több gyártó is demózta már ARM-alapú netbookját, azonban kereskedelmi forgalomba egyelőre egyik sem került még.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:30

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.