Szerző: Bányai György

2009. július 2. 11:09

A Pentax új fényképezője ellenáll az elemeknek

Az Optio W80 a gyártó termékei közül a legmesszebb merészkedik az elemekkel szembeni incselkedésben, vízbe 5 méterig meríthetjük, sőt, akár két órán át a mélyben hagyhatjuk. Üzemi körülménynek számít, ha -10 fokos hidegben fotózunk és az is, ha egy méteres magasságból ejtjük (véletlenül) el.

A Pentax 2003 óta készít víz alatt is munkára fogható kompaktfényképezőt, ettől a 3 megapixeles, 2,8-szeres optikai zoommal rendelkező Optio 33WR-től igen messzire jutott a most bejelentett, 12 megapixeles, ötszörös optikai zoomra képes rejtett optikával szerelt Optio W80. Az optika széleslátószöget is kínál, a 28 milliméteres kezdőlátószög azonban nem csak kisebb szobákban, hanem víz alatti szűk üregekben is használható, hiszen a géppel akár 5 méteres mélységig is merülhetünk és ha a palack bírja, akár két órányi időtartamra is.

A fényképezővel nem csak fotózni lehet, a W80 1280x720 képpontos videókat is készít, folyamatos, 30 képkockás frissítés mellett. A burkolat alá valós rázkódásvédelmet nem építettek, azonban arcfelismerő autofókuszt igen, mely azonban csak búvártársainknál alkalmazható, meglepődnénk, ha a rendszer a bohóchalakra is képes lenne fókuszálni, bár az optika akár 1 centiméteres távolságtól is tud éles képeket készíteni, tehát a halakról, tengeri csillagokról igen szép közeli felvételek készülhetnek. Ha megszáradtunk, továbbfotózhatunk a hűtőházakban, vagy ha az ott található organikus téma nincs ínyünkre, hófödte hegycsúcsokon is, ahol -10 celsius fokig lehet a fényképezőt munkára bírni. A vízzel szembeni ellenállóságból természetesen porral szembeni védelem is következik.

\"Pentax

Hegymászás közben egyetlen dologra kell a W80-nal kapcsolatban ügyelni, arra, hogy ne a szakadékba ejtsük, 1 méternél magasabbról nem garantálja a gyártó, hogy a kompakt egyben marad, azonban a leejtés kétszámjegyű centikben mérve az üzemi körülmények közé is befér. A 100x56x25 milliméteres, 156 grammos keménykötésű kompakt táplálása lítiumion akkumulátor feladata, a képek tárolására pedig SD/SDHC-kártyák használhatók, a hátoldalán pedig egy 2,5 hüvelykes kijelző található, melyet elláttak tükröződésmentes bevonattal is. A Pentax Optio W80 forgalmazása ebben a hónapban megkezdődött, megvásárolni 300 dollárért lehet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról