Szerző: Dojcsák Dániel

2009. július 1. 16:09

Németországba jönne a Kindle, de nem tud

Az amerikai sikerek után Európában is letette névjegyét az Amazon könyvolvasója, a Kindle. Amennyiben a híresztelések igazak és az érdeklődés valóban akkora az elektronikus olvasó iránt, ahogy azt az Amazon kommunikálja, akkor kétségtelen, hogy a következő lépés a nemzetközi terjeszkedés. Az első állomás az öreg kontinens legnagyobb könyvpiaca, Németország lesz.

Kekeckedik a Vodafone és a T-Mobile

A Wirtschaftwoche német üzleti hetilap értesülései szerint jó ideje tárgyalások folynak a Kindle bevezetésről. A folyamat most viszont elakadt, mert az Amazonnak nem sikerült megállapodnia az ország két legnagyobb vezetéknélküli szolgáltatójával, a T-Mobile-lal és a Vodafone-nal. A Kindle esetében márpedig mindennél fontosabb ennek megléte, ugyanis az olvasóra a tartalmak online kapcsolaton keresztül érkeznek.

Az Egyesült Államokban a letöltések szolgáltatója a Sprint, előfizetési díj viszont nincs, mert az be van építve a készülékek, illetve könyvek árába. Az európai változatról nincsenek pontos részletek, de feltehetőleg itt is hasonló módon szeretné az Amazon bonyolítani az adatátvitelt, az elakadás oka pedig természetesen az, hogy a Vodafone és a T-Mobile jóval nagyobb összeget kérne a szolgáltatás üzemeltetéséért, mint amennyit az Amazon fizetni szeretne.

Nem biztos, hogy csak a mohóság áll a háttérben

A T-Mobile tárgyalási pozícióit tovább erősíti, hogy anyacége, a Deutsche Telekom szintén dolgozik egy elektronikus olvasón, igaz az kifejezetten a sajtótermékekre fókuszálna. Amennyiben a DT komolyan gondolja ennek rövid időn belüli bevezetését, akkor a pénzsóvárságon túl ez is oka lehet az Amazon elgáncsolásának. Eközben a Sony három hónappal ezelőtt piacra dobta saját könyvolvasóját Németországban, igaz ahhoz nem tartozik vezeték nélküli kapcsolat, a könyveket csak PC-n keresztül lehet áttölteni, ami az Amazonnak eddig nem fért bele az elképzeléseibe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról