:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 26. 12:41

Hamarosan itt vannak a Nokia netbookjai

Már a harmadik negyedévben, azaz ősszel bemutatkozhat a Nokia netbookja, a Bloomberg értesülései szerint a finn cég már meg is bízta a tajvani Quanta Computert a számítógép gyártásával. A Quanta a világ legnagyobb szerződéses notebookgyártója, szinte az összes jelentős PC-márka számára végez bérgyártást, de okostelefonok is készülnek üzemeiben.

Mikor néhány napja az Intel és a Nokia nagyszabású bejelentésre készült, az egész iparág bizonyos volt benne, hogy a Nokia a netbook- vagy notebookpiaci belépését jelenti be, végül azonban a két cég stratégiai együttműködésről beszélt csak, mely a homályos jövőbe mutat. A legfrissebb információk szerint azonban nem kell már sokáig várnunk a Nokia PC-kre, ősszel érkeznek.

A Bloomberg úgy értesült, a finn cég ráadásul nem csak netbookot, mely valószínűleg Atomra épül, hanem egy Qualcomm SnapDragon processzorra épülő \"smartbookot\" is tervez, amelyet a Quanta legnagyobb vetélytársa, a Compal gyárt majd. A smartbookok egyfajta átmenetet képeznek a netbookok és az okostelefonok között, lényegében nagy kijelzővel és teljes billentyűzettel felszerelt, erősebb hardverrel kigyúrt okostelefonok. A legfontosabb különbség egy smartbook és egy netbook között hogy a smartbookokon nem asztali Windows fut, hanem valamilyen mobil platform, például Symbian vagy Android. A kategóriát megalkotó Qualcomm szerint a smartbookok akár 8-10 órán át üzemképesek és telefonálni is lehet rajtuk, persze az elsődleges felhasználás az internetezés 3G-n vagy Wi-Fi-n.

A Qualcomm SnapDragon egy ARM architekútára épülő processzoron alapuló rendszerchip család (SoC), ami azt jelenti, a Nokia okostelefonjaiban használt Symbian operációs rendszer és az arra írt szoftverek akár változtatás nélkül vagy minimális módosítások mellett futhatnának a smartbookon, így rögtön alkalmazások ezrei állhatnának a felhasználók rendelkezésére. A finn vállalat  mobilszolgáltatókkal ápolt kapcsolatait felhasználva pedig egészen alacsony áron kínálhatná netbookját és smartbookját.

Várható volt

A Nokia vezére, Olli-Pekka Kallasvuo még februárban beszélt a finn közszolgálati rádióban arról, hogy a vállalat számára logikus lépés lehet a megjelenés a notebook- vagy netbookpiacon annak érdekében, hogy azt egyfajta pufferzónaként használja az okostelefonok felé terjeszkedő PC-gyártókkal szemben. A gyorsan fejlődő okostelefonok és az egyre kompaktabb és alacsonyabb fogyasztású ultramobil számítógépek a hagyományos formátumú PC-k funkcióit egyre több területen tudják kiegészíteni vagy felváltani, ami egyszerre jelent terjeszkedési lehetőséget és fenyegetettséget a PC-márkák és -gyártók számára. Ezért a PC-gyártók is egyre inkább az okostelefonok felé fordulnak, a Nokia pozícióit fenyegetve.

 

ARM attack

Eddig három vállalat hozakodott elő olyan konkrét tervekkel, melyek ARM architektúrájú platfomjuk PC-piaci behatolásáról szólnak. Elsőként a Freescale szögezte le év elején, hogy mini notebookokat szeretne látni i.MX515 SoC-jére alapozva, melyen az Ubuntu, a Xandros és az Android is támogatott, az Adobe Flash-sel együtt. Másodikként a Qualcomm jelentkezett a két processzormagos, 1,5 gigahertzes kivitelben elérhető, 45 nanométeres Snapdragon SoC családjával. Végül harmadikként az NVIDIA érkezett a ringbe a Tegrával , melynek a konkurenciát megalázó előnyeként a GeForce grafikus magot állítja be -- akár fullHD video külső kijelzőn. Izgalmas ősz elé nézünk.

Ma már szinte az összes PC-gyártó jelen van az okostelefonok piacán, a HP már régóta kínálja iPaqjait, a pletykák szerint a Dell is hamarosan előhozakodik saját megoldásával, az Acer az E-Ten felvásárlásával tört be erre a területre, a Toshiba pedig épp a napokban dobta piacra érintőképernyős okostelefonját, a TG01-et, amelyet a jövőben továbbiak követhetnek. Az Apple iPhone-ról nem is beszélve, amely villámgyorsan szipkázza el az okostelefonok felhasználóit világszerte a piac hagyományos szereplői elől.

 

\"Manapság emberek százmilliói szerzik első internetes tapasztalataikat mobiltelefonon. Ez jelzésértékű\" -- mondta Kallasvuo. A Nokia jelenleg erőteljes pozíciókkal rendelkezik ezen a területen, 40 százalék feletti részesedéssel bír a mobilnetezésre leginkább használt okostelefonok piacán, Kallasvuo azonban közel sem lehet nyugodt. Az Apple iPhone 3G robbanásszerűen hatolt be a területre, és elsöprő észak-amerikai és nyugat-európai sikere révén mindössze néhány hónap alatt az elsőszámú mobilwebes eszközzé vált. Az Apple egyúttal megmutatta azt is, miként lehet PC-s felhasználói táborra alapozva gyorsan nagy jelenlétet kiépíteni a mobilpiacon.

A félvezetőgyártás-technológiai fejlesztéseknek köszönhetően hamarosan az x86-os processzorok is elegendően kicsik és alacsony fogyasztásúak lehetnek ahhoz, hogy akár okostelefonokban vagy ehhez hasonló eszközökben is elterjedjenek, előbb-utóbb teljesen elmosva a határokat PC és telefon között. Nem véletlenül jelentett be stratégiai megállapodást hétfőn a Nokia és az Intel, a két cég a jövőben olyan hardver- és nyílt forrású komponensekre épülő szoftverplatform kifejlesztésén fáradozik, amelyek egy ma még ismeretlen, mobil internetezésre alkalmas termékkategória alapjául szolgálhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 22:48

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.