Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 26. 10:38

Megfordult a Palm szerencséje

Csökkent a Palm bevétele és nőtt a veszteség, de a cég eredményei felülmúlták az elemzői várakozásokat.

A májusban véget ért negyedévben tovább csökkent a Palm bevétele és mélyült a vesztesége, mivel a vásárlók a június elején érkezett Pre okostelefonra várva már szinte semmit nem vettek a cégtől. A vállalat eredményei azonban felülmúlták az elemzői várakozásokat, a részvényárfolyam a bejelentést követően több mint 10 százalékkal erősödött.

A május 30-án zárult időszkban a Palm csupán 86,8 millió dolláros forgalmat könyvelt el, ez éves szinten 71 százalékos zuhanásnak felel meg, a veszteség pedig 41,1 millió dollárról 91,5 millió dollárra, dagadt. Az egyszeri költségek nélkül a veszteség részvényenként 40 cent volt mindössze, a Thomson Reuters által megkérdezett elemzők 80,6 milliós bevétel mellett részvényenként 62 centes veszteséget vártak, azaz a Palm eredménye felülmúlta a várakozásokat.

A negyedév során a Palm mindössze 351 ezer okostelefont adott el, 62 százalékkal kevesebbet mint egy éve, de 6 százalékkal több a megelőző negyedévnél. Az ok nyilvánvaló: mindenki a június 6-án piacra dobott Pre-t várta. Az amerikai sajtóban a Palm Pre pozitív kritikákat kapott, a készüléket kizárólagosan forgalmazó Sprint mobilszolgáltató pedig eladási rekordról számolt be, bár hogy ez konkrétan hány készüléket jelent, azt nem árulta el -- piaci találgatások szerint a hétvége során  százezer darab körül lehetett a forgalom. Összehasonlításképp: az eredeti iPhone-ból a bemutatás hétvégéjén 270 ezer darabot adott el az Apple, vagyis egyáltalán nem kezdett rosszul a Pre. A Palm alkalmazás-piacteréről már több mint 1 millió szoftvert töltöttek le a felhasználók.

\"\"

A telefont egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban forgalmazzák, a világ többi részére csak később juthat el. A Pre elsőként alkalmazza a Palm vadonatúj WebOS operációs rendszerét, amely mostantól fogva a vállalat új készülékeinek alapjául szolgál majd. A cég még az idén további új, WebOS-alapú okostelefonokat tervez bemutatni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról