Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 25. 11:50

Újabb nap, újabb RC a Firefox 3.5-ből

Szinte már nem telhet el nap újabb előzetes nélkül, most a RC3 az újdonság a Firefox 3.5 háza táján. Az továbbra sem tudni, mikor jelenik meg a végleges változat.

A Mozilla újabb megjelenésre szánt (Release Candidate) verziót adott ki a Firefox böngésző 3.5-ös változatából. Hogy az RC3 miben tér el a hét elején kiadott RC2-től azt nem tudni, mivel a Mozilla oldalán egyelőre nem érhető el a változtatások listája.

A Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, de csak két hónap csúszással jelenhetett meg, A negyedik béta április végén készült el. A Firefox 3.5 első megjelenésre szánt változatát június 17-én adta ki a Mozilla, ezt június 22-én követte az RC2, most pedig itt az RC3. Egyelőre nem tudni, lesznek-e további RC-k, vagy hogy a végleges változat mikor érkezik meg, de valószínűleg most már csak néhány hetet kell várni rá.

A Firefox 3.5 RC3 több mint 70 nyelven érhető el beleértve a magyart is, és Windows, Linux, valamint Mac OS X operációs rendszeren fut. A szoftver letölthető a Mozilla weboldaláról, a korábbi RC-k felhasználói pedig a programba épített frissítőrutinnal tölthetik le az új változatot. Nekik fontos tudniuk, hogy egy új RC telepítése után nem tudnak visszatérni a régebbi előzetesekhez, csak ha új profilt hoznak létre. A fejlesztők hangsúlyozzák, hogy a Firefox 3.5 RC3 továbbra is tesztváltozat, de a böngésző ettől függetlenül alkalmas akár mindennapi használatra is. Aki úgy dönt, hogy frissít a legújabb tesztverzióra, jó ha felkészül rá, hogy több kiegészítő nem kompatibilis még vele.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról