:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 24. 16:50

Az otthonokba is telepít mobil bázisállomásokat a Vodafone

Júliustól a vezetékes szélessávú kapcsolattal rendelkező brit háztartások számára nem jelenthet problémát, ha a lakás kívül esik a mobiltelefonos hálózat hatósugarán, vagy a domborzati viszonyok, netán az épület felépítése miatt rosszak a vételi viszonyok.

A Vodafone angol részlege július elsejével dobja ugyanis piacra azt az Európában mindeddig egyedülálló megoldást, mely lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag bármilyen, 3G-s mobiltelefon segítségével a vezetékes széles sávú hálózaton keresztül folytassanak beszélgetést a cég ügyfelei. A Vodafone Access Gateway-nek nevezett rendszer egy mini bázisállomásból (úgynevezett femtocellából), valamint egy routerből áll, az eszközt vagy ingyen kapja az ügyfél, vagy 160 angol fontért cserébe -- a szolgáltatás ettől függően havonta 15 vagy 5 fontba kerül.

A könnyen telepíthető készülék egyszerre maximum négy 3G-s telefont képes kiszolgálni, a felhasználóknak pedig regisztrálniuk kell, hogy a femtocellához mely készülékek (pontosabban telefonszámok)) csatlakozhatnak, így a család mini bázisállomására nem tud bejelentkezni a szomszéd, vagy a ház előtt sétáló gyalogos mobilja. A Vodafone egyelőre nem árul el pontos részleteket a technológia működéséről, a brit szolgáltató ügyfelei egyelőre csak előrendelést adhatnak le a Vodafone Access Gateway-re.

\"A Vodafone Access Gateway jobb térerőt biztosít azon ügyfeleink számára, akik otthon kénytelenek egyik szobából a másikba átmenni telefonálás közben a jobb vétel érdekében\" -- mondta el a szolgáltatás bejelentése kapcsán Ian Shepherd, a brit Vodafone fogyasztói szolgáltatások részlegének igazgatója. Próbáltuk megtudni, hogy Magyarországon tervezi-e hasonló szolgáltatás bevezetését a Vodafone, a cég azonban a híradás megjelenésének időpontjáig nem küldött választ kérdésünkre.

A femtocellák számos előnnyel kecsegtetnek mind a szolgáltatók mind az ügyfelek számára, így például rendkívül gyorsan és költséghatékony módon bővíthetik lefedettségüket, vagy javíthatják annak minőségét, miközben a hálózat összkapacitása is növekszik -- sőt vezetékes kapcsolattal megtámogatva akár tehermentesíthető is. Hogy a vevőket meggyőzzék a femtocellák megvásárlásáról, a szolgáltatók az általuk realizált előnyöket várhatóan megosztják, így például lényegesen alacsonyabb percdíjakat vagy internet hozzáféréseket kínálhatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:40

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.