Szerző: Bizó Dániel

2009. június 24. 16:35

Forró vízzel hűtené a számítógépeket az IBM

Újfajta folyadékhűtéses megoldást dolgozott ki az IBM egy svájci egyetemmel közösen, melyet egy épülő számítógépes rendszerhez használnak fel. A koncepció lényege, hogy forró víz hatékony keringetésével igyekeznek üzemi hőmérsékleten tartani a processzorokat, majd a megemelkedett hőfokú vizet az épület fűtéséhez felhasználni.

A Zürichi Szövetségi Technológiai Intézet (ETHZ) és az IBM által közösen kidolgozott  vízhűtéses rendszer lényege, hogy a korábbiakkal ellentétben nem próbálják a hűtéshez használt folyadékot a környezeti hőmérséklet közelébe hozni, és feleslegessé vált hőt a rendszer méretéhez képest nagy radiátorokon keresztül visszahűteni -- vagyis hulladékként elpazarolni azt. Ezzel szemben az egyetemen építendő Aquasar rendszer forró, legfeljebb 60 Celsius fokos vizet fog keringetni a processzorokon, és a kimeneti 65 fokos vízzel az egyetemi fűtőkört melegíti egy hőcserélőn keresztül, és hűl ezzel vissza 60 fokra, hogy az ismét megkezdhesse a hűtést.

A trükk az, hogy nem a víz relatíve alacsony hőmérsékleten tartásával igyekeznek jelentős hőmennyiséget elvonni, hanem a gyors keringetéssel. Igaz, az Aquasar a jelek szerint kisméretű, mindössze két BladeCenter keretből épül majd fel, így egyetlen szekrényben kezelhető. A rendszer hűtéséhez, vagyis hogy a processzorokat 85 fok alatt tartsák, 10 liternyi vizet percenként háromszor forgatnak át zárt rendszerben. A vizet kis csatornákon közvetlenül a juttatják el a chipekhez, ahol több száz, a processzor felületére merőleges hajszálcsövön keresztül közvetlenül a processzor felszínére kerül a hideg kör felől, majd onnan visszakerül a melegkörhöz tartozó hajszálcsöveken keresztül a rendszerbe.

\"\"

Hogy meddig skálázható ez a forróvizes rendszer, kérdéses, az IBM azonban minden bizonnyal adatközpont-méretekben gondolkodott, mikor belevágott az ETHZ-vel közös projektbe, hiszen üzleti szempontból a céget leginkább a hatalmas szuperszámítógépes installációk érdeklik. Az IBM jegyzi a világ 10 legerősebb szuperszámítógépének felét, az 500 legerősebbnek több mint harmadát, és a telepített összteljesítmény közel 40 százalékát -- az IBM által szállított rendszerek átlagosan közel 50 teraflopsosak.

Az IBM és az ETHZ állítják, a forróvizes megoldással akár 80 százalékkal csökkenthetők a hűtési energiára fordított költségek, melyek a teljes felhasználás felét teheti ki -- vagyis az egész rendszerre vetítve 40 százalékkal volna mérsékelhető egy forróvizes hűtésű számítógép energiafelvétele, miközben a korábban hulladékként végző hő is hasznosulhat, így további megtakarítások jelentkezhetnek az épületüzemeltetés oldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról