Szerző: Bizó Dániel

2009. június 23. 18:06

Még hűvösebbek a Fujitsu nehalemes Primergy szerverei

Bejelentette nehalemes szervereit a Fujitsu is. A vállalat új Primergy gépei az elődök örökségére építkeznek, és továbbra is a legmagasabb energiahatékonyságot és teljesítményt ígérik kategóriájukban. A régebbi, 600-as blade-keret is megkapta Nehalem-frissítését.

Megkülönböztetni az ugyanolyant

A Fujitsu összesen hat Nehalem-alapú, vagyis Intel Xeon 5500-as sorozatú processzorokra épülő kiszolgálót jelentett be ma Magyarországon is, melyek azonnal hozzáférhetőek. Az S5-ös TX200/300, RX200/300 és BX620 Primergy-k, valamint a 900-as \"Dynamic Cube\" keretbe illeszkedő BX920 S1 a Nehalemnek köszönhetően hatalmas teljesítmény- és energiahatékonyságbeli előrelépést jelentenek. Emiatt a korábbi gépekhez képest mutatott előnyökkel kapcsolatban is ugyanazokat az üzeneteket tudja megfogalmazni a vállalat: még véletlenül se vásároljunk az előző generációból a bődületes különbségek miatt, ha új szervert vásárolnánk, és a felhalmozódott korábbi gépeket akár több mint 10:1 arányban konszolidálhatjuk a Nehalemmel, így csak az energia- és üzemeltetési költségeken hónapok alatt megtérül a beszerzés.

Az immár teljesen japán irányítás alá került vállalat azonban igyekszik a német hagyományokat továbbvinni, és a riválisokénál alacsonyabb fogyasztású, hűvösebb, így megbízhatóbb szervereket alkotni, melyeket egyúttal a legmagasabb teljesítményre tud hangolni. A cég paderborni tesztlaborja a világ egyik legeredményesebbje, egy kisebb adatközpontnak megfelelő szerverparkkal igyekeznek a mérvadónak számító teszteken, mint például a SPEC vagy a TPC tesztjei is, a lehető legmagasabb eredményt elérni -- az Intel rendszeresen a paderborniak eredményeit veszi hivatkozási alapul, mikor processzorainak teljesítményét fényezi a publikum előtt, és nem volt ez másként a Nehalem rajtjakor sem, a Primergy RX300 S5 és TX300 S5 a legnagyobb teljesítményt mutatták SPECCPU 2006 és TPC-E alatt, ami a kétfoglalatos gépeket illeti.

A Fujitsu Primergy legújabb S5 (és BX920 S1) szerverei továbbfejlesztett hűtési megoldást használnak. A német mérnökök megnövelték a ventilátorok méretét, így csökkenteni tudták a fordulatszámot anélkül, hogy a hűtési teljesítmény romlott volna -- így energiát tudtak megtakarítani. A levegő útjának szabadabbá tételével, például a különféle kábelek számának csökkentésével és elrejtésével javítottak az áramláson, az ANT Kft. mérései alapján a Primergy RX300 S4 38,5 százalékáról 56 százalékra ugrott az S5 ventilációs hatékonysága. Ezt segíti, hogy a gép elején található rács, ahol a levegőt beszívja a gép, nem köralakú réseket, hanem a méhkaptárra jellemző lukakat használ, mely jobban segíti az áramlást. Mindezt egy 89 százalékos hatásfokú tápegység egészíti ki.

\"\"Ezek eredményeként a Primergyk jelentősen, akár 20 százalékkal is kevesebbet fogyasztanak a rivális márkák hasonló konfigurációinál, állítja a cég, és 20 százalékkal csökkent az S5-ös generáció fogyasztása a hasonló kiépítettségű S4-ekkel szemben is, vélekedett Horánszky Csaba, az  ANT műszaki igazgatója. Az optimalizált hűtésnek köszönhetően a gépben nincsenek hot-spotok, mondta el Kubányi Péter termékmenedzser a Fujitsu magyarországi leánya részéről, amit egy hőképpel is bizonyított, mely az RX300 S5-ről készült. Egy hűvös szerver pedig fokozott megbízhatóságot jelent, mivel kisebb a meghibásodás esélye. Az ANT-nak van egy nagyobb Primergy telepítése, mely mintegy 400 évnyi hibátlan gépidőt számlál, állította Tábor Viktor, a cég ügyvezetője -- igaz, a gépek olyan feladatokat látnak el, ahol ritkán kell például a merevlemezt használniuk, tette hozzá.

RX200 S5: akár több mint 1 terabájt lokális tár 1U-ban

A S5-ös Primergyk közül technikailag leginkább talán az RX200-as érdekes, melyben a fejlesztési irányt Kubányi állítása nagyban befolyásolták az ügyfelek. Az 1U magas rakszerver nem csak nagy teljesítményre képes, hiszen a legerősebb Xeonokkal is lehet konfigurálni, de akár 8 darab 2,5 hüvelykes SAS merevlemezt is fogadhat, azaz lokális tárkapacitása 1 terabájt is lehet, miközben memóriakapacitása 96 gigabájtig fokozható, és még mindig marad hely a redundáns tápellátásnak. Az RX200-at akár két darab 10 Gigabit Ethernet vezérlővel is lehet szerelni, így méretéhez képest egy igencsak ütőképes rendszert eredményezhet, mely a teljesítmény- és kapacitássűrűség egyedi kombinációjával bír.

Minden új gép rendelkezik egy azonosító kártyatartóval, mely praktikus lehet a nagyobb gépparkokat üzemeltetők számára a leltározáshoz, és a gépek fizikai azonosításában. HIányzik viszont az UEFI, az új Primergyk továbbra is a jó öreg BIOS-t használják. Az IBM nehalemes gépeinél egyöntetűen bevezette a BIOS-szal visszafelé kompatibilis UEFI-t, mely fejlettebb menedzsmentfunkciókat tesz lehetővé. Természetesen a Fujitsu is kínál integrált menedzsment chipet, mely egy viszonylag szerény felár ellenében aktiválható, így a gépek akár szoftveres meghibásodás esetén is adnak távoli KVM-et. A gépekre alapból 3 év teljeskörű, és a vásárlás utáni regisztrációt követően a gyártásuktól számítva 5 éves garancia vonatkozik minden nem mozgó alkatrészre, vagyis a tipikusan meghibásodó merevlemezekre vagy ventilátorokra ez a kiterjesztett védettség sajnos nem érvényes.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról