Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 22. 12:02

Kinyírta a Virtual Iront az Oracle

Alig egy hónap telt el azóta, hogy az Oracle bejelentette a Virtual Iron felvásárlását, máris termékek megszüntetése mellett döntött a cég. Ahogy azt sejteni lehetett, a vállalat saját, Oracle VM virtualizációs megoldásával képzeli el a jövőt, amelybe be fognak olvadni a Virtual Iron felvásárlásával megszerzett technológiák, a Virtual Iron termékei pedig egyszerűen megszűnnek.

Az értékesítési partnereinek küldött levélben az Oracle közölte, a jövőben nem fejleszti tovább a Virtual Iron termékeket és az eladásokat is leállítja, június végétől sem új ügyfelek, sem pedig már meglevő felhasználók részére nem adnak ki új licenceket -- írja a Register. A terméktámogatás továbbra is elérhető a meglevő ügyfelek számára,a Virtual Iron Extended Enterprise Edition a 4.4-es verzió esetén 2009 szeptemberéig, a 4.5-ös verziót esetében pedig jövő januárig él -- azonban mivel új licenceket már nem lehet kiadni, a Virtual Ironra alapozó cégek lehetetlen helyzetbe kerülhetnek.

A Virtual Iron egy Xen-alapú virtualizációs környezetet fejlesztett, elsősorban a felügyeleti eszközökre koncentrálva. Az Oracle számára is ez jelentette a legfőbb vonzerőt, a cég saját virtualizációs megoldása, az Oracle VM szintén a nyílt forrású Xenen alapul, ezt a Virtual Iron megoldásaival kiegészítve a cég egy nagy teljesítményű, robusztus virtualizációs platformmá kívánja fejleszteni.

Amikor a Virtual Iron és az Oracle VM technológiai integrációja lezárul és az egyesített termék elkészül, a Virtual Iron felhasználói áttérhetnek erre a megoldásra, azonban ennek idejét egyelőre nem lehet tudni -- valószínűleg hónapok kérdése, de akár éveké is lehet. Egy céghez közeli forrás szerint az Oracle egy tucat alkalmazotton kívül a Virtual Iron összes dolgozóját elbocsátotta.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy az Oracle által bekebelezett Sun Microsystemsnek szintén van saját virtualizációs megoldása, az xVm szintén a nyílt forrású Xen technológián alapul, de a Solaris 10 operációs rendszerből átvett megoldásokat is tartalmaz. Emellett a vállalat egy desktop virtualizációs megoldást is fejleszt, a VirtualBox a német Innotek 2008-as felvásárlásával került a Sun birtokába. Ezek sorsa egyelőre ismeretlen, mint ahogy a többi Sun-terméké is -- a bejelentés óta lényegében semmit nem lehet arról tudni, mi lesz a Sun portfóliójával az Oracle égisze alatt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról