Szerző: Bizó Dániel

2009. június 22. 16:09

Moore törvénye él, és élni fog

A miniatürizáció bár továbbra is a félvezetőipar legfőbb hajtóereje, a fizikai méretek további csökkentése egyre több és nagyobb akadályba ütközik -- mindez azonban közel sem jelenti Moore törvényének végét.

A régi eszköz kicsorbulhat

Mikor Gordon Moore több mint negyven évvel először írta le megfigyelését az integrált áramkörök komplexitásának tartós fokozódásáról, a hajtóerőt a struktúrák méreteinek miniatürizálása jelentette. Ez igaz maradt az azt követő évtizedekben is, a gyártók egyre kisebb és kisebb tranzisztorokat és vékonyabb huzalozást fejlesztettek ki, így egyre összetettebb, nagyobb teljesítményű chipeket dobhattak piacra.

A miniatürizáció szinte tökéletesen működött egészen az ezredfordulóig, pontosabban nagyjából a 180-130 nanométeres csíkszélességig. A gyártók minden egyes félvezetőgeneráció-váltásnál egyszerre söpörték be az elérhető összes előnyt, vagyis duplázták a gazdaságosan egy lapkára integrálható tranzisztorok számát, miközben növekedett a tranzisztorok sebessége és drasztikusan csökkent a fogyasztásuk is.

Ezt követően, vagyis a 90 nanométeres és az alatti geometrikákon a gyártók jelentős problémákba ütköztek, ugyanis a tranzisztorok sűrűségét meghatározó csíkszélességgel nem skálázódhatott büntetlenül tovább például a tranzisztorok kapuoxidjának vastagsága és hossza, mivel ez a szivárgási áram drámai növekedését okozta. A tranzisztorok sebesség-energia karakterisztikája megváltozott, a gyorsaság és fogyasztás között immár választani, egyensúlyozni kellett. Ennek eredményeként korábban nem látott jelenségként elszabadult a fogyasztás, aminek határt kellett szabni, és az azóta piacra került PC- és szerverprocesszorok teljesítményét ez limitálja elsősorban.

Ezeket a gondokat a gyártók különféle anyagtechnológiai áttörésekkel kezelték, hogy továbbra is megpróbálják hozni a korábban megszokott előnyöket, azaz növekvő teljesítmény alacsonyabb fogyasztás mellett. Ilyen technikák a szilícium molekulaszerkezetének kifeszítése, vagy az fémkapuk és fém kapuszigetelők bevezetése, melyeket elsőként az Intel alkalmazott, de az ígéretek szerint az IBM és partnerei, valamint a TSMC is követik későbbi félvezetőgyártási generációkban. Mindezek az áttörések, melyek a szélesebb publikum figyelmét elkerülve csendben történtek, lehetővé tették, hogy a vállalatok kidolgozzák 22 nanométeres csíkszélességet megvalósító eljárásaikat, melyek működőképességét SRAM-chipekkel bizonyították már, miközben a háttérben már javában folyik a 16-15 nanométeres eljárások kifejlesztése, és a későbbi technológiák kutatása.

[ ] Közel a félvezetőipar történelmének vége

A 22 nanométeres technológiákkal a következő öt év során garantáltak a Moore törvénye jelentette előnyök: fokozódó teljesítmény, alacsonyabb fajlagos termelési költség és fogyasztás. Mi lesz azonban ezután? Hogyan lehet lemenni 20 nanométeres csíkszélesség alá? Ezt egyelőre legfeljebb a világ néhány félvezetőipari kutatás-fejlesztési laborjában sejtik. Az egyik sarkalatos kérdés, hogy addigra készen állnak-e majd az úgynevezett extrém ultraibolya tartományban mozgó fotolitográfiai (EUVL) berendezések, melyekkel rendkívül magas optikai felbontás érhető el a 13,5 nanométeres hullámhossznak köszönhetően -- a jelenlegi berendezések 193 nanométeres ultraibolya fénnyel dolgoznak. Az EUVL azonban a vártnál több és nagyobb problémával küzd -- mint például a levilágítási teljesítmény és a defekciós ráta, melyeket most nem tárgyalunk --, így használata nem várható a 16 nanométeres csíkszélesség előtt, melynek bevezetése legkorábban 2013-14 magasságára várható.

Chipek egymáson

Moore törvényének csorbulása azonban gyakorlatilag kizárt, köszönhetően az olyan óriásoknak, mint az Intel, az IBM, a Samsung Electronics, a Toshiba és a TSMC. Ha technológiai okokból vagy egyszerűen a fizika törvényei miatt a struktúrák méreteit nem is tudják majd egy idő után a korábban megszokott ütemben zsugorítani, a gyártók továbbra is fokozni tudják majd az egy területre zsúfolható tranzisztorok számát. A probléma megoldása a hétköznapokban kézenfekvő: hogyan rakjunk be még több dobozt egy 30 négyzetméteres szobába, ha már nincs több hely padlón? Pakoljuk őket egymásra!

\"\"A mai chipek kialakítása topológiai szempontból szigorúan kétdimenziós. A gyártók azonban már ma rendelkeznek olyan 3D-tokozási technikákkal, melyek a jövőben egyre inkább segíteni fogják, hogy az iparág továbbra is fenntartsa Moore törvényét, vagyis nagyjából kétévente megduplázódjon a gazdaságosan integrálható tranzisztorok száma. Ennek triviális módja, mikor egymásra rétegeznek diszkrét chipeket, és összekapcsolják, majd együtt betokozzák azokat. Ilyen módszert már tömegtermelésben is használ a memóriaipar, annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb költség mellett a legnagyobb kapacitású termékeket tudják kínálni. A Samsung Electronics például négy darab 4 gigabites DDR3-chipet rétegez és tokoz egybe, így válik lehetővé a napokban bejelentett 32 gigabájtos DDR3 DIMM is, de hasonló stackelési technikával más memóriagyártók is rendelkeznek. Ebben az esetben a fő vezérelv a takarékosság: nem kell chipenként tokozni, amivel a rendkívül nyomott árú memóriák esetében jelentős költség spórolható meg.

Mindez önmagában még nem volna elegendő, hiszen ettől még egy az egyes chipek előállítása nem lesz olcsóbb, és a teljesítmény nem növekszik -- a Samsung is az extrém sűrűség elérése érdekében alkalmazta a 3D stackelést. A mérnökök azonban ezekre a 3D-s gyártási technikákra alapozva a jövőben kifejezetten 3D-felépítésű architektúrákat alkothatnak, vagyis egy integrált áramkört kettő vagy több egymáson fekvő szilíciumchipen implementálnak. Ennek számos gyakorlati előnye lehet, így például az egyes blokkok elektronikailag közelebb kerülhetnek egymáshoz, vagyis rövidebb összeköttetéssel kapcsolódhatnak, ami alacsonyabb késleltetést és fogyasztást jelent. Az Intel már 2006 decemberében prezentálta azt a kísérleti Pentium 4 processzort, melyet három dimenzióban alakított ki. A lazább időzítéseknek köszönhetően a 3D Prescott futószalagjának hosszát negyedével lehetett rövidíteni, így a fogyasztás összesen mintegy 20 százalékkal csökkent, miközben a teljesítmény 15 százalékkal megugrott -- ez egy ideális félvezetétechnológiai generációváltáshoz hasonló eredmény.

Bár a költségbeli vonzatról az Intel nem nyilatkozott, kétségtelen, hogy ha egy adott integrált áramkört több chipen hozunk létre, akkor az egyes chipek kisebbek lesznek, mint a hagyományos  megközelítésben. Szigorúan a szilíciumköltségeket nézve ebből egyenesen következik, hogy alacsonyabb előállítási költség érhető el a magasabb kihozatalnak köszönhetően: ha három egyenlő chipből épül fel, akkor az egyiken keletkezett gyártási hiba miatt nem kell a másik kettő is kidobni, ráadásul a köralakú szilíciumszeletek szélein keletkezett veszteség is kevesebb a kisebb chipeknek köszönhetően.  Ezt a lehetőséget jól érzékeltetik az Intel 2006 végén debütált multi-chip négymagos processzorai, melyek kihozatala 20 százalékkal magasabb lett a vállalat becslése szerint egy monolitikus felépítésűvel szemben, vagyis a megközelítés mintegy 16 százalékkal alacsonyabb előállítási költséget jelentett. Ez a 16 százalék nagyjából egy fél generációnyi félvezetőtechnológiai váltással egyenértékű, amit az architektúrák 3D-re célzott optimalizálásával valószínűleg tovább lehetne fokozni, és elérhető volna a 25-30 százalék is.

\"\"Háromdimenziós cellák

Itt azonban közel sem áll meg a 3D-s chiptechnikák tudománya. A Toshiba múlt hét végén jelentette be a Kiotóban megrendezett 2009 Symposia on VLSI Circuits konferencián legújabb 3D-stackelési technológiáját, mely nem chipeket, hanem cellastruktúrákat rétegez egymásra. Az úgynevezett Pipe-shaped Bit Cost Scalable (P-BiCS) technológiával a japán vállalat 60 nanométeres csíkszélességű eljárással 16 cellszintet épített egymásra, cellánként 2 bittel, így az adatsűrűsége bitenként mindössze 0,00082 négyzetmikrométer, ami tizede a hasonló geometriai felbontású NAND-chipekének, azaz adott területen tízszeres kapacitást képes létrehozni.

A koncepció szokás szerint egyszerű, miközben a megvalósítás évek hosszú munkájának eredménye, a most publikált eredmény már második generációs fejlesztés, a BiCS megoldással már 2007-ben jelentkezett  a cég. A Toshiba második generációs BiCS cellarétegzési technológiája felváltva alakít ki kapuelektróda és szigetelő filmeket egymáson, miközben lyukakat képez ezeken a rétegeken át, melyeket feltöltve \"pillérek\" jönnek létre, így alakítva ki egy vezérelhető 3D-s cellatömböt, melynek magassága a mikrométeres tartományban mozog. Hasonló fejlesztésekkel a Samsung is rendelkezik, jelenleg azonban úgy tűnik, a Toshiba vette át a vezető szerepet e téren.

Ezek a 3D-technikák ugyan nincsenek egyelőre tömegtermelésben, alkalmazásuk korántsem science fiction csupán. A Toshiba P-BiCS fejlesztési csapata a következő két-három éven belül akarja kidolgozni a technika tömegtermelésben alkalmazásának módját. Ehhez a struktúra kialakításának egyszerűsítésére van szükség, jelenleg a prototípus 16 szintjét ugyanis két menetben, kétszer 8 szint kialakításával érték el, ahogyan a vezérlő \"alagút\" is jelenleg egyszerre nyolc réteget képes összekötni. Nem véletlen, hogy a Toshiba és a Samsung élen jár a 3D-s technikákban, hiszen a memóriaiparban a bitköltség az élet és halál ura, üzletük azon alapul, tudják-e tartani a NAND bitköltségének eddig megszokott csökkenési ütemét.

Az IBM már készen áll arra, hogy 3D-csomagolási technikákat alkalmazzon, állította a Nikkei Electronicsnak adott interjújában Bernard Meyerson, az IBM műszaki vezérigazgatója, aki szerint a közeljövőben megkezdik az átállást, majd további 4-5 év múlva az iparág is hasonlóan tesz majd, ami várhatóan a processzor és a memória közelebb hozásával kezdődik majd, ami a Moore törvény szempontjából bár kevésbé releváns, valójában hatalmas ugrást jelent majd teljesítmény és energiahatékonyság terén. A 3D-s technikák fejlesztéseire tett erőfeszítések nem kiváltják, hanem kiegészítik majd a miniatürizálásra irányuló erőfeszítéseket, kompenzálva az esetleges kényszerű kompromisszumokat -- a fent említett megoldások csak példák a lehetőségekre, melyeket a 3D-chipek rejtenek.

A fizikai méretek további faragása jelenlegi szemmel hatalmas nehézségek elé néz a következő évtizedben, mindez azonban közel sem jelenti a félvezetőipar fejlődésének végét, sem a lassulását. Mint látható, a 3D-s technikák számos eszközt adnak majd a mérnökök kezébe arra az esetre is, ha a miniatürizáció üteme lelassulna, hogy továbbra is fenntartsák Moore törvényének érvényességét, mely egyúttal az egész iparág teljesítményének mércéje is -- 2015-ig, vagyis a törvény 50. évfordulójáig egészen biztosan. Az egyszerre izgalmas és félelmetes kérdés az, mi fog történni 2020 után.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról