Szerző: Koi Tamás

2009. június 18. 10:16

A Disney-vel közösen készít netbookot az ASUS

Tucatnyi, különböző felhasználói csoportokat célzó Eee PC modellje után most a legfiatalabb korosztály számára is piacra dob egy alacsony árfekvésű netbookot a kategória létrehozójának tartott ASUS. A cég a Disney-vel fogott össze annak érdekében, hogy a Disney Netpal-t minél több, elsősorban amerikai gyerekhez eljuttassa.

A kis számítógép nem tartozik ugyan az Eee PC sorozathoz (melyekre egyébként egy ideje már rá sem kerül az ASUS logó), de belső felépítését tekintve éppúgy a netbookok jellegzetességei köszönnek vissza: a 8,9 hüvelykes képátlójú, 1024x600 pixeles felbontású kijelzővel ellátott mini notebookba Intel Atom N270-es CPU-t szerelnek 1 gigabájt memória és egy 160 gigabájtos merevlemez társaságában.

\"\"

A Disney Netpalt azonban nyilvánvalóan nem a komponensek, hanem a gép kinézete és az egyedi felhasználói interfész teszi különlegesen vonzóvá az egészen fiatal korosztály számára. A gépből két színvariáció készül, a \"Princess Pink\" értelemszerűen elsősorban a lányok, a \"Magic Blue\" pedig a fiúk szívét dobogtathatja majd meg. A gépeket emellett a felhasználói körre gondolva komoly igénybevételre tervezték, a Disney Netpal ezért folyadékálló klaviatúrát, megerősített vázat, merevlemez-rázkódásvédelmet kapott, emellett az akkumulátort is fixen beépítették a gépbe, hogy a gyerekek ne tudjanak hozzáférni az érzékeny elektromos komponensekhez.

\"\"

A kis gépekre Windows XP operációs rendszert telepítenek a gyárban, melyre egy a Disney által tervezett egyedi kezelőfelületet (Magic Desktop) húznak rá. A gyerekek igényeit szem előtt tartva fejlesztett, Disney mesefigurákat ábrázoló háttérképeket és ikonokat tartalmazó felület mellett több saját fejlesztésű, elsősorban a szórakozást szolgáló alkalmazás is a szoftvercsomag része. Ilyen a zene- és médialejátszó Disney Mix, az alapvető fotószerkesztési és rendezési funkciókat biztosító Disney Pix vagy a Disney netrádiójának hallgatására való Radio Disney. A gép a biztonságos internetezés érdekében kiterjedt szülői felügyeleti funkciókat is kínál.

A Disney Netpal elsőként az Egyesült Államokban kerül piacra, 349 dolláros ajánlott fogyasztói áron. A gép később más piacokon is kapható lesz, az elérhetőségről konkrét információt egyelőre nem adott a cég.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról