Szerző: Koi Tamás

2009. június 16. 10:23

Webszervert épített böngészőjébe az Opera

Az Opera szerint alapjaiban megváltoztathatja a web hagyományos, kliens-szerver alapú kommunikációját az a közösségi alapokon létrehozott technológia, mely nemcsak a fájlok megosztását, hanem akár komplett weboldalak üzemeltetését teszi lehetővé a saját számítógépről.

A nyílt webes szabványokra építő Opera Unite létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy a fejlesztők egy olyan eszközt adjanak a felhasználók kezébe, mellyel könnyűszerrel képesek megosztani különféle fájlaikat, médiatartalmaikat barátaikkal, ismerőseikkel, egyben a külsős fejlesztők számára is lehetőséget adjanak arra, hogy saját alkalmazásaikkal egészítsék ki a platformot.

Az Opera Unite használatához először is le kell tölteni az Opera 10 PC-s webböngésző legújabb bétáját, majd a program futtatása után be kell kapcsolni a szolgáltatást, melynek használatához szükséges egy úgynevezett Opera ID létrehozása (ha még nincs ilyen). Az Opera Unite webes szolgáltatásai ezután egy saját aldomainen keresztül érhetők el, melynek szerkezete utal a felhasználó nevére, a szolgáltatásra és az azt futtató számítógép elnevezésére. A felhasználó eldöntheti, hogy bárki számára publikussá teszi a megosztásait, weboldalát, vagy csak egyedi jelszóval lehet bejelentkezni a felületre.

A fejlesztők kezdetben hat alapszolgáltatást építettek az Opera Unite kínálatába, ez a szám a későbbiekben azonban várhatóan tovább nőhet majd. A szolgáltatások közt szerepel fájlmegosztás, fotómegosztás, távoli médialejátszó, weboldal hosztolás, chatszoba-szolgáltatás és egy a hűtőre ragasztott üzenetekből eredő \"Fridge\" nevű szolgáltatás, mely leginkább egy üzenőfalra hasonlít.

A norvég Opera Software hosszú ideje próbál feljebb kapaszkodni a böngészők népszerűségi versenyében -- mindeddig kevés sikerrel. A fejlesztők több olyan szolgáltatással is jelentkeztek az elmúlt hónapokban, mellyel vonzóbbá tehetik a netezők körében konstans 1 százalék alatti népszerűsággel bíró böngészőt. Ilyen a most bemutatott Opera Unite, vagy az weboldalakat proxyelérésen keresztül megjelenítő, tömörítési eljárást használó Opera Turbo, mely leginkább a mobilinternetet, vagy a lassú csatlakozást használók számára lehet életképes alternatíva.

Az Opera Unite windowsos, mac-es és linuxos változata letölthető az Opera Labs oldalról, a fejlesztők számára kínált lehetőségekről egy külön weboldalon tájékoztatnak a készítők.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról