Szerző: Bizó Dániel

2009. június 15. 18:14

Gyorsabb fejlesztéseket, jobb kódot ígér a MySQL

Megváltozik a MySQL fejlesztési és kiadási modellje, jelentették be a fejlesztők. A cél az, hogy az eddigieknél gyakrabban jelenjenek meg stabil, általános elérhetőségű változatok, melyek időszerű képességeket vonultatnak fel.

Az elmúlt években a MySQL hagyományos fejlesztési és kiadási modellt követett, azaz egy főverziót előre specifikáltak, majd az összes képesség implementációját és kitesztelését követően megjelentették. Ezzel szemben a világ egyik, ha ugyan nem a legszélesebb körben alkalmazott adatbázis-kezelője egy új, úgynevezett dinamikus modellt adoptál, melynek célja a sűrűbb és releváns funkciókat tartalmazó GA, azaz General Availability verziók kiadása. A további célok közé tartozik a tesztelők számára kínált szélesebb választék is, valamint a közösségi hozzájárulások gyorsabb felszívása.

A változást az indokolta, hogy az eddigi modellben számos párhuzamos fejlesztési ág volt, amit az egyes verziók számára kitűzött képességek kifejlesztéséhez szükséges hosszú idő magyarázott, így például már azelőtt folyt az 5.1 fejlesztése, hogy az 5.0 kódja stabillá vált volna, és hasonlóan áll eddig a 6.0 és a 6.1. A nyílt forráskódú adatbázis-kezelő fejlesztései számos ágon futottak, melyek számos nehézséget okoztak, így például a masszív kódösszefésüléseket és patcheléseket követeltek meg. Mindez lekötötte az erőforrásokat, és korlátozta a valódi funkciófejlesztési sebességet.

Ezzel szemben a MySQL a jövőben egyetlen, szekvenciális fejlesztési ágat, avagy trönköt tart meg, mely mellett egy adott időben legfeljebb kettő aktív GA-ág tartozhat -- vagyis a MySQL fejlesztők deklarálták, ezentúl kettőnél több főverziót (például 5.0 és 5.1) biztosan nem tartanak karban egyszerre, a többi kiterjesztett támogatást kap, azaz hibaelhárítást vagy megoldást támogatási szerződéssel továbbra is lehet kérni.

Stabil, funkcióteljes kódot nagyjából minden 3-6 hónapban produkál majd a projekt, az úgynevezett mérföldkövek formájában, ezek azonban főként a további fejlesztések számára szolgálnak alapul, nem pedig GA-kiadásként jelennek meg -- tesztelők számára ugyanakkor természetesen elérhetőek lesznek, ahogyan a legalább bétaállapotú kiadások is -- alfaállapotú kód nem kerül ki többé. Ez azt jelenti, hogy új funkciókkal 3-6 havonta gazdagítják a fejlesztési trönköt. További részletek a MySQL új kiadási modelljéről a projekt honlapján olvashatóak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról