Szerző: Koi Tamás

2009. június 12. 12:10

Új stabil verzió jelent meg a Firefoxból

Összesen kilenc biztonsági rést foltozott be stabil böngészőjének legújabb változatával a Mozilla. A Firefox 3.0.11-ben javított sebezhetőségek közül négy kapott kritikus besorolást a Mozilla saját osztályozása szerint.

A programozók egyebek mellett kijavították az a JavaScript-motorban felfedezett, hibás jogosultságkezelésen alapuló sérülékenységet, mely lehetővé tette a támadók számára, hogy böngésző bizonyos komponensein keresztül rosszindulatú kódot futtassanak a felhasználó számítógépén. Az új kóddal stabilabb lett a böngészőmotor is, valamint kijavítottak több olyan memóriakezelési hibát is, melyek korábban a böngésző lefagyásához vezethettek. A Firefox 3.0.11-ben kijavították a könyvjelzőkezelő hibáját is, mely korábban bizonyos esetekben a könyvjelzők listájának sérülését okozta.

A Mozilla programozói a stabil verzió fejlesztése mellett gőzerővel dolgoznak az új, 3.5-ös verziószámot viselő Firefoxon is, melynek megjelenése az eredeti tervekhez képest hónapokat csúszik. A böngésző tesztelése jelenleg többszázezer felhasználó bevonásával zajlik, a kód várhatóan heteken belül eléri a végleges formáját. A Firefox 3.5 negyedik bétájához éppen a héten jelent meg egy köztes frissítés, mely az eddig megszokott gyakorlattal ellentétben a \"Preview\" jelzőt viseli, azaz nem is ötödik bétaként és nem is kiadásra jelölt változatként kezeli a Mozilla.

Firefox 3.5 fejlesztése elsősorban az új, korábbinál gyorsabb JavaScript-motorral kapcsolatos fejlesztések elhúzódásának köszönhetően tart jóval tovább a vártnál. A Mozilla október közepén adta ki a böngésző első bétáját, december közepén pedig a másodikat. A harmadik bétaváltozat megjelenését eredetileg január közepére datálták, de csak két hónap csúszással jelenhetett meg. A jelenleg aktuális tesztverzió -- a negyedik béta  -- április végén vált elérhetővé. Az új Firefox végleges változata az eredeti tervek szerint az első negyedévben jelent volna meg.

A Firefox jelenlegi legfrisebb stabil, 3.0.11-es verziója letölthető a Mozilla weboldaláról, illetve a korábbi verziókat használók számára automatikus vagy manuális frissítésként.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról