:

Szerző: Bizó Dániel

2009. június 11. 10:18

E-papírral beoltott aktív LCD-panelt fejleszt a Samsung

Hibrid elektronikus papírt fejleszt a Samsung Electronics, mely egyetlen kijelzőben kombinálja az e-papír és a színes mozgókép megjelenítésének funkcióját.

Az aktív-mátrix vezérlésű, egyfajta koleszterikus (koleszterol származékot tartalmazó) folyadékkristályos panel lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy váltogasson a hagyományos, video visszajátszására is alkalmas, és a statikus megjelenítésű e-papír funkciók közt. A Samsung a texasi San Antonióban múlt héten megrendezett SID Display Week 2009 kiállításon prezentálta fejlesztését.

A még kezdetleges stádiumban lévő panel 10,2 hüvelykes átlóval mindössze 320x240 pixeles felbontással rendelkezik, és 64 szín megjelenítésére képes, miközben válaszideje 25 milliszekundum. Dinamikus módban hagyományos LCD-panelként működik, míg memória módban megjegyzi a kirajzolt képet, és megnöveli a megjelenítő réteg reflektivitását, így megszüntethető a tápellátás anélkül, hogy elfelejtené a képet, vagy háttérvilágítás hiányában az olvashatatlanná válna. A Nikkei Electronics beszámolója szerint a vállalat képviselője úgy nyilatkozott, hogy nem érdekli őket az olyan e-papír, mint amilyet mindenki más fejleszt, amivel vélhetően azok korlátozott használhatóságára utalt.

\"\"Forrás: Nozawa Tetsuo, Nikkei Electronics

A királis nematikus LCD-nek is hívott megoldás koncepciója, hogy a folyadékkristályok úgy rétegeződnek vékonyan egymásra, hogy a kristálymolekulák tengelyei párhuzamosak egy rétegen belül, és az egyes rétegek egymáshoz képest periodikusan elfordulnak, vagyis spirálisak. Ebből következően egy bizonyos rétegszámot követően egy teljes, 360 fokos fordulat következik be, ami a periódus hossza.

\"\"A trükk az, hogy a periódus térbeli hosszát a spirális struktúra csavarásával, vagyis az egyes rétegek relatív elfordulásának szabályozásán keresztül manipulálni lehet, például elektromossággal és hővel. Mivel a koleszterikus folyadékkristály molekulák megváltoztatják a fény polarizációját, ezzel kapunk a fény hullámhosszát, azaz színét közvetlenül szabályozni képes rendszert, mely ráadásul egyedi optikai tulajdonságként stabil reflektív állapotba is küldhető.

Bár a dél-koreaiak technológiája nincs kész kereskedelmi alkalmazásra, és hosszú évek fejlesztéseibe kerülhet azt piacképessé tenné, a hagyományos kijelzők e-papír funkcióval történő beoltása előremutató koncepció, és valószínűleg szükségszerű is az elektronikus könyvek és újságok áttöréséhez.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 01:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.