:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 10. 16:47

Előretört az összezuhanó hazai szerverpiacon a Sun

A várakozásoknak megfelelően az első negyedévben eltűnt a hazai szerverpiac jó része, az x86-os szegmensben a Sun Microsystems, a UNIX-piacon pedig az IBM teljesítménye jelentette az üdítő kivételt.

Az IDC első negyedévre vonatkozó adatai szerint a Sun Microsystems a hazai x86 szerverpiac forgalmának több mint ötödét szerezte meg , ezzel a második legnagyobb szállító volt a HP mögött, megelőzve az IBM-et. Darabszám szerint a cég részesedése a 10 százalékot sem érte el, ami azt jelenti, a nagy teljesítményű, drága konfigurációkat keresték a Sun-vásárlók.

\"Másfél éves marketing- és kereskedelmi munka után elmondhatjuk, hogy a Sun x86-os termékeivel feljöttünk a második helyre Magyarországon, a korábbi negyedik-ötödik helyről. Nem állunk meg, folytatjuk a munkát, növeljük a hazai árbevételt\" -- mondta a legnagyobb hazai Sun-disztribútor, az Avnet Technology Solutions ügyvezetője, Bartha Péter.

\"Az OpenSolaris, a Java, a MySQL és a Sun egyéb ingyenesen elérhető szoftverrendszerei már korábban is népszerűek voltak a magyar vállalatoknál. Amikor az ezen alapuló rendszereket bővítik, logikus lépés a Sun választása x86-os szerver platformként is\" -- mondta Hernádi József, a Sun hazai leányvállalatának vezére. \"A SunRay vékonykliens technológia is egyre népszerűbb a költséghatékony és könnyen üzemeltethető infrastruktúrát kereső vállalatok körében, amely mögé szintén Sun szervereket választanak ügyfeleink.\"

Az x86 szerverpiac forgalma világszinten 28,8 százalékkal zuhant az első negyedévben, darabszám szerint a visszaesés 26 százalék volt világszinten, Magyarországon is ehhez hasonló tendenciák voltak tapasztalhatók. A visszaesés oka a kíméletlen árverseny mellett, hogy a recesszió közepette a vásárlók egyszerűen elhalasztják el ezeknek a ma már tömegcikknek számító kiszolgálóknak a vásárlását vagy frissítését, megpróbálják a meglevő eszközeikkel túlélni a nehéz időket.

A hazai szerverpiacra viszonylag kis mérete miatt általánosságban jellemző, hogy egy-egy nagyobb üzlet már felborítja az erősorrendet. Abban azonban egyetértenek a szereplők, hogy a recesszió miatt az ügyfelek szinte teljesen leálltak a vásárlásokkal, illetve sok kis és nagy projektet a bizonytalan kilátásokra hivatkozva elnapolnak, néha már csak aláírásra váró szerződéseket jegelnek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.