:

Szerző: Koi Tamás

2009. június 10. 16:07

Belátása szerint korlátozza új, \"korlátlan\" mobilinternet-csomagját a Pannon

A hónap elejétől egészen június végéig ismét elérhető promóciós jelleggel a Pannonnál először tavaly novemberben bevezetett Internet Éjjel-Nappal mobilinternet-tarifacsomag. A csomag a szolgáltató szerint korlátlan adatforgalmat kínál, de a letöltési sebességet bármikor jelentősen lekorlátozhatja a cég.

A Pannon először tavaly november 11-én vezetett be kínálatába korlátlan mobilinternet-csomagot, a cég most ugyanazt, az akkor egyébként február 2-ig élő konstrukciót vezette be újra a kínálatába, változatlan áron, gyakorlatilag változatlan feltételek mellett. Az Internet Éjjel-Nappal tarifacsomag 5990 forintos (júliustól az áfaemelés miatt 6240 forintos) havidíjért cserébe igényelhető, hűségnyilatkozatot aláírva különböző kedvezményekkel (díjkedvezmény, ajándék modem).

A szolgáltató ugyanakkor ezúttal is kiköti, hogy a korlátlan forgalmi keret csak \"normál felhasználás\" mellett él, azaz csak azokat a felhasználási módokat támogatja, melyre a mobilinternet szolgáltatás \"kifejezetten alkalmas\". A Pannon weboldalán szereplő információk szerint normál felhasználásnak számít egyebek mellett a weboldalak böngészése, e-mailek küldése és fogadása, a chatelés, illetve online felületen megjelenő multimédiás tartalmak \"alkalomszerű megtekintése\".

A fájlcsere tiltott

A Pannon feltételei szerint a fájlcserélő, fájlmegosztó, vagy egyéb, \"nagy mennyiségű adat továbbítására alkalmas szolgáltatás\" használata nem megengedett -- ha ilyent észlel az operátor, jogosult a sebesség ideiglenes korlátozására. Ilyenkor a gyors mobilnet sávszélessége legjobb esetben is 140 kilobit/másodpercre (letöltés) és 40 kilobit/másodpercre (feltöltés) csökken.

Szerettük volna megtudni, mit ért a szolgáltató \"nagy mennyiségű adat továbbítására alkalmas szolgáltatásnak\", illetve konkrétan mely internetes szolgáltatások tartoznak ebbe a körbe, a Pannon sajtóosztályától érkezett válasz azonban arra enged következtetni, hogy ezt az operátor saját belátása szerint döntheti el.

\"A fájlcserélő, fájlmegosztó és nagy mennyiségű adat továbbítása kapcsán az számít nagy mennyiségű adatforgalomnak, amely veszélyezteti a mobil internet-szolgáltatás minőségét és az egyidejűleg a hálózathoz csatlakozó ügyfelek számára ronthatja a felhasználói élményt. A Pannon tehát nem alkalmaz konkrét adatmennyiségi korlátot, a \"nagy mennyiségű adatforgalom\" fogalmának meghatározása nem ettől, azaz a letöltött konkrét adatmennyiségtől, hanem a hálózat aktuális leterheltségétől függően alakul\" -- szerepel a Pannon hivatalos álláspontjában.

\"A Pannon kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a szolgáltatás jellemzőit megismertesse ügyfeleivel (tájékoztató anyagok, ismertetők révén), ami alapján az ügyfelek is teljes képet kaphatnak arról, hogy milyen célokat szolgál a mobilinternet szolgáltatás\" -- tette hozzá kérdésünkre Majorosi Emese, a szolgáltató Sajtó- és információs igazgatója. A szolgáltatással kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a Pannon weblapján.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 10:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.