Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 10. 15:13

Egyedi beceneveket regisztrálhatnak a Facebook-felhasználók

A Facebook-felhasználók szombat reggel 6 órától kezdve egyedi becenevet regisztrálhatnak maguknak, az eddigi véletlenszerű számsorok helyett szintén ezen nevek segítségével érhetőek majd el a felhasználók profiloldalai, hasonlóan sok más webes szolgáltatáshoz.

Máshol mindig is így volt

A Twitter, MySpace vagy akár a Last.fm esetében már a kezdetektől fogva elérhetőek voltak az úgynevezett \"vanity URL\"-ek, vagyis az egyes felhasználók profiloldalai a felhasználónév segítségével. A legnagyobb riválisok gyakorlatát, illetve a felhasználók kéréseit a Facebook sem hagyhatta figyelmen kívül, így szükségszerű volt az átlátható linkek bevezetése. A jelenlegi módszer a profiloldalak linkjéhez a felhasználó regisztrációs azonosítószámát használja, ami így néz ki: http://www.facebook.com/profile.php?id=573974327. Ehelyett a jövőben a Facebook profilok is elérhetőek lesznek könnyen megjegyezhető módon, például http://facebook.com/adoayen.

A Facebook-felhasználók egy része örömmel üdvözölte a rég várt funkciót, míg mások felháborodtak és a magánszférájuk megsértését látják ebben is. A pozitívumok közül az elsődleges, hogy sokkal könnyebben megoszthatóvá válik a Facebook is külső környezetben. Akár névjegykártyára, e-mail aláírásba is írható egy nicknév, de telefonon bediktálni vagy megjegyezni is könnyebb, mint egy tízjegyű számot tartalmazó linket. A leginkább azok élvezik majd előnyeit az új URL-nek, akik professzionális célra is használják a Facebook-adatlapjukat, de a könnyen ismerkedő tiniknek, illetve a sok webes szolgáltatáson jelen levő, de nem rejtőzködő felhasználónak is könnyebbség, hogy a másik 15 szolgáltatás mellett már itt is megtalálhatók lesznek ugyanazzal a névvel.

Van, aki szerint aggályos

Az elégedetlenkedők is szolgálnak természetesen érvekkel. Az egyik érdekes dolog, hogy a Twitterrel vagy a MySpace-szel ellentétben, ahol a kezdetektől megvan ez a lehetőség, a Facebookon 200 millió felhasználóval a fedélzeten indítják be a vanity URL és a nicknév elérhetőségét, ami bizonyára sok kellemetlen konfliktushoz vezet majd a névazonosságok miatt. Habár a Facebook ajánl majd több lehetőséget is azoknak, akik nem tudnak választani, de ettől nem lesz könnyebb lenyelni sokaknak, hogy valaki lefoglalta a nevüket, mert hamarabb ébredt a nagy napon.

Más felhasználók a személyiségi jogok miatt aggódnak, mivel a vanity URL-ek csökkentik a privát szféra védhetőségét, azaz ami az előnye a dolognak, egyesek épp azt értékelik hátrányként: könnyen megtalálhatóvá válnak. A Facebook azonban senkit sem kötelez arra, hogy ugyanazt a nicknevét regisztrálja be amit máshol is használ, sőt arra sem, hogy egyáltalán bármilyen nevet megadjon, a rendelkezésre álló leírások alapján ugyanis nem kötelező élni a lehetőséggel.

Csak egy lövésed van

Arra viszont figyelnie kell mindenkinek, hogy mindössze egyetlen lehetőség van a név beállítására, s később azt nem lehet megváltoztatni. A választott szónak legalább 5 karakter hosszúnak kell lennie, s csak alfanumerikus karaktereket (A-Z, 0-9) tartalmazhat, illetve pontot. A nevek egyelőre csak latin betűkkel működnek, de a fejlesztők gondolkodnak azon, hogyan lehetne megoldani az egyéb karakterkészletek támogatását is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról