:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 10. 10:35

Megérkezett a Fedora 11

Megérkezett a Red Hat közösségi Linux-disztribúciójának, a Fedorának a vadonatúj verziója. A Leonidas kódnevű szoftver számos kisebb-nagyobb újdonságot hoz magával, elsősorban a kényelmi funkciók valamint a virtualizáció terén.

Újdonságok serege

A 2.6.29-es kernelre épülő Fedora 11 újdonságaiból a fejlesztők a legfontosabbak között tartják számon az ujjlenyomat-olvasók támogatását, aminek a noteszgépek használói örülhetnek elsősorban. Szintén noteszgépek esetén lehet fontos a korábbinál jobb Bluetooth-támogatás Gnome alatt. Asztali felhasználásnál jöhet jól az automatikus font- és mime-type kezelés, ami lehetővé teszi a programok számára, hogy felhasználói beavatkozás nélkül telepítsék a működésükhöz szükséges komponenseket, például betűkészleteket vagy audio- és videokodekeket. Javult az Intel, az AMD és az NVIDIA grafikus vezérlőinek támogatása is a kernelben.

A disztribúció része a miniGW keresztplatformos fordító, amelynek segítségével Fedora alatt is lehet Windowson futó programokat fordítani. Említésre méltó érdekesség még az ABRT (Automatic Bug Reporting Tool), amely hétköznapi felhasználók számára is egyszerűvé teszi a hibák bejelentését a fejlesztői közösségnek. Egy modern, közösségi Linux-disztribúcióhoz méltóan a Fedora 11-ben a népszerű nyílt forrású szoftverek legújabb változata kapott helyet, a Firefoxból például a 3.5 előzetese, a Thunderbird levelezőből a 3-as verzió, a gcc fordítóból a 4.4, a KDE-ből a 4.2,a NetBeansből a 6.5, az Eclipse 3.4.2, a MySQL 5.1.31, a PostgreSQL 8.3, az Xfce 4.6 és az Xserver 1.6 került be a csomagba.

Virtualizáció

A virtualizáció terén számos előrelépés történt a Fedora 11-ben, amelyek a KVM és a Xen platformot egyaránt érintik. A csomagban a Xen 3.3.1-es, a QEMU 1.10-es, a KVM 84-es, illetve a libvirt 0.6.1-es változata található meg és a virtuális gépek grafikus felületen történtő kezelésére alkalmas virt-manager is újabb szintre lépett, a Fedora 11-ben a 0.7-es változat érhető el.

A Fedorán futtatott virtuális gépek képernyőfelbontása most már nagyobb 800x600 pixelnél és az egérmutató-kezelés is javult. A KVM felhasználói az operációs rendszerben megjelent frissítéseknek köszönhetően hozzárendelhetnek egyes PCI eszközöket a virtuális gépekhez kizárólagos használatra. A Linux és a QEMU által futtatott virtuális gépekhez a Fedora 11 felhasználói már offline is hozzá tudnak férni, vagyis azok kikapcsolt állapotban is módosíthatók, illetve lekérdezhetők a legfontosabb paramétereik.

Az ext4 az alapértelmezett fájlrendszer

Fedora 11 nem csak támogatja, hanem alapértelmezettként használja az ext4 fájlrendszert, amely a fejlesztők szerint nagyobb teljesítményt nyújt elődjénél, az ext3-nál. A csomagnak része egy migrációs eszköz is, amellyel ext3 partíciókat lehet ext4-re migrálni. A következő generációs btrfs fájlrendszert is kezeli a disztribúció, de ez csak technológiai előzetesként került be a Fedora 11-be,  használata igen kockázatos, mivel még a funkcionalitása sem teljes és a fejlesztés későbbi szakaszában a specifikációk is változhatnak.

A Fedora 11 32 és 64 bites x86 processzorokon, valamint PowerPC architektúrán futó változatai letölthetők a projekt honlapjáról, illetve fájlcserélő hálózatokról. A korábbi gyakorlatnak megfelelően a disztribúció Live CD formájában is elérhető, így telepítés nélkül is kipróbálható. A Fedora 11-gyel együtt elindult a Fedora Community portál, amely a nyílt forrású szoftver mögött álló közel 30 ezer fejlesztő munkáját igyekszik összefogni. A grafikus felületen a korábbinál könnyebben követhetők a különféle Fedorával kapcsolatos projektek, frissítések, hozzájárulások.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 21:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.