Szerző: Bizó Dániel

2009. június 8. 17:34

Beindult a Samsung és a Sony harmadik közös LCD-gyára

Beindult a Samsung és a Sony közös LCD-gyártó vállalkozásának második 8G-s gyártósora, mellyel költséghatékonyan termelhetőek a nagyobb méretű LCD-tévékbe szánt panelek is.

Az S-LCD vegyesvállalat második 8G-s üzeme ugyanúgy 1800 milliárd koreai won (1 milliárd euró) befektetéssel valósult meg, mint a kevesebb mint két évvel ezelőtt átadott első. Ennek megfelelően a második, Tangjeong-myeonban, Dél-Koreában található üzem is szintén 2,2 méterszer 2,5 méteres üveg alaplapokat munkál majd meg, melyekből tipikusan 52, 46 és 32 hüvelykes LCD-paneleket fog előállítani. A kapacitás év végére eléri a havi 70 ezer üveglapot, ami selejt nélkül akár 420 ezer darab 52 hüvelykes panelt is jelenthet.

Ez a Samsung Electronics és a Sony által közösen, 2004-ben alapított S-LCD harmadik LCD-gyára, miután 2005-ben beindította 7G-s üzemét, majd két évvel később már a 8G-t is hadirendbe állította. A generációk a feldolgozott üveglapok méreteire utalnak, minél magasabb generációba tartozik egy gyár, annál nagyobbakkal dolgozik. Ez önmagában nem jelent technológiai elsőbbséget, a nagyobb üveglap előnye, hogy feljebb tolja az a mérethatárt, melyet a piac által elfogadható árak mellett lehet elérni. Rgyszerű geometriai okokból ráadásul a különböző generációk más és más méretű és képarányú panelek előállítására optimálisak gazdaságossági szempontból -- az LCD-tévék piaca azonban a nagyobb jobb elvet követi.

Az S-LCD hetedik generációs üzeme 1,87 méterszer 2,2 méteres lapokkal dolgozik, ami ideálissá teszi például 40 hüvelykes panelek előállításához, ugyanakkor nem gazdaságos 42 hüvelykesek termelésére, ahogyan 46 hüvelyknél nagyobb paneleket sem képes költséghatékonyan produkálni, miközben a 8G-s sorok igazán a 46 és 52 hüvelykes paneleknél mutatják meg előnyüket.

A világon jelenleg mindössze két vállalat rendelkezik kereskedelmi termelést végző 8G-s üzemmel, a másik a bevezetésekben élenjáró japán Sharp, mely idén októberben indítja be 10G-s üzemét, mely már 65 (165 centiméter) hüvelykes panelek tömegtermelésére is alkalmas. A DisplaySearch piackutató becslése szerint 2009-ben a válság ellenére 17 százalékkal 120 millió darabra bővül az LCD-tévék világpiaca, és csak Európában 37 millió darab talál majd gazdára.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról