:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 8. 14:26

Informatika beruházás nélkül, fix havidíjért: hamarosan indul a Virtualoso

Július 1-én indul el éles üzemben a Magyar Telekom T-Systems üzletágának új szolgáltatása, a Virtualoso, amely elsősorban a hazai kis- és középvállalatokat célozza. A Virtualoso kezdetben hosztolt e-mailt, csoportmunka-megoldást és telekonferenciát, valamint szerverbérletet tartalmaz, amelyeket előfizetéses, fix havidíjas konstrukcióban lehet igénybe venni.

A Virtualoso legfontosabb előnye a felhasználók számára, hogy beruházás nélkül, villámgyorsan vezethetnek be a közös munkát támogató informatikai szolgáltatásokat. A Virtualoso lelke egy portál, ahol a cégek maguk végezhetik a legfontosabb adminisztrációs teendőket: tájékozódhatnak a kínálatról, akár szerződést is köthetnek online, ha pedig már felhasználók, olyan feladatokat végezhetnek el pofonegyszerűen, amelyhez egyébként rendszergazdák segítségét szokták kérni. Egy telekonferencia megszervezése vagy egy új e-mail fiók létrehozása csak pár kattintás.

E-mail, csoportmunka, szerverbérlet

A Virtualoso keretében jelenleg négy szolgáltatás érhető el. A Virtualoso eMail egy hosztolt,  Exchange-alapú e-mail szolgáltatás, amely természetesen kezeli a felhasználók naptárait is, vírus- és spamszűrés is tartozik hozzá és saját domain alatt is igénybe vehető. A postafiókot Outlookból, webes felületről vagy ActiveSync segítségével szinte bármilyen okostelefonról el lehet érni.A Virtualoso WorkPlace egy hosztolt SharePoint-alapú dokumentumkezelő rendszer, a Cisco WebEx-alapú Virtualoso Meeting pedig telefonos konferenciák megszervezéséhez, illetve videokonferenciára, dokumentum-, képernyő- és alkalmazásmegosztásra használható.

A T-Systems mindezeket az alkalmazásokat a saját adatközpontjában található szervereken maga üzemelteti, így a felhasználóknak erről nem kell gondoskodnia, azaz nem kell szervert vásárolniuk, operációs rendszert és alkalmazásokat telepíteniük,beállítaniuk és működtetniük nincs szükségük még részmunkaidős rendszergazdára sem. A szolgáltatás mellé 24 órás helpdesket is biztosít a T-Systems, de a Virtualoso portálon számos szöveges dokumentum és bemutató videó is megtalálható, amelyek választ adnak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

A kínálat negyedik eleme a Virtualoso Server. A Magyar Telekom felmérése szerint a hazai kis- és középvállalatok jellemzően saját telephelyükön működtetik szervereiket, amelyekhez gyakran egy egyszerű ADSL jelenti a kapcsolatot a külvilág felé. Az egyszerűbb webes alkalmazásokat, például weboldalt vagy webshopot, esetleg ügyviteli rendszert működtető cégeknek ajánlja a Virtualoso Servert a cég, amelynek keretében egy virtuális szervert bérelhetnek, akár operációs rendszerrel vagy anélkül, 24 órás operátori felügyelettel, távoli eléréssel.

A Virtualoso Server alapját egy Xen-alapú virtualizált háttérinfrastruktrúra adja, amelyeken kilencféle operációs rendszer támogatott (Windows Server 2003 és 2008 Standard és Web Edition, illetve különféle Linux-változatok). A virtualizált infrastruktúra lehetővé teszi, hogy hardverhiba esetén a szolgáltatások egy másik fizikai kiszolgálóra átterhelődve automatikusan újrainduljanak, így a T-Systems 99,95 százalékos rendelkezésre állást garantál, ami  évente alig több mint 4 óra kiesést enged meg legfeljebb. A virtuális gépek 512 megabájt vagy 1 gigabájt memóriával, 20 vagy 40 gigabájt redundáns háttértárral és 50 vagy 100 Mbps sávszélességgel rendelkezhetnek.

Szolgáltatásként igénybe vett szoftver

A SaaS, azaz \"szolgáltatásként igénybe vett szoftver\" koncepció lényege, hogy az ügyfélnek nem kell foglalkoznia egy komplex IT-rendszer kidolgozásával és implementációjával, sem beruházásokat nem kell eszközölnie, helyette szolgáltatásként fizet elő az igényelt funkciókra. Azonnal alkalmazni tudja a szoftvert és a cég igényeinek megfelelően tudja skálázni az igénybe vett szolgáltatások körét és mennyiségét, így a költségeket is egyszerűen kontroll alatt lehet tartani -- rendkívül jól hangzó ígéretek.

A Magyar Telekom a távközlésben már bevált árazási modellben szeretné informatikai szolgáltatásait népszerűsíteni, amihez jó terep a jelenlegi, hiszen a nagy felhasználói tömeget jelentő kis- és középvállalatoknak  minden lehetséges módot meg kell ragadniuk a spórolásra, fejlesztésekről pedig a legtöbb helyen nem is álmodhatnak. A vállalatoknak ebben a konstrukcióban semmire nem kell beruházniuk és csak azokért a szolgáltatásokért kell fizetniük, melyet használnak is, és csak annyi felhasználó után, ahányan ténylegesen igénybe is veszik a rendszert.

Papp István, a T-Systems vezetője a HWSW kérdésére elmondta, a vállalat mintegy 500 millió forintot ruházott be a Virtualoso elindítására és úgy számol, ez az összeg 3 éven belül megtérül.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 04:17

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.