Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 5. 15:52

Csökkent a tárolópiac az első negyedévben

Az IDC és a Gartner is a tárolópiac csökkenéséről számol be frissen közzétett első negyedéves adataikban. Az IDC szerint a külső merevlemezes tárolók forgalma 13 százalékkal 4,2 milliárd dollára esett, a Gartner 11 százalékos csökkenésről és 3,8 milliárdos bevételről beszél.

A recesszió a tárolópiacra is rányomta a bélyegét. A felhasználók -- válság ide vagy oda -- folyamatosan egyre több adatot hoznak létre és tárolnak, a gyártók által leszállított kapacitás az első negyedévben is nőtt, azonban a piaci forgalom látványosan zuhant, ami többek között az árfolyamváltozásoknak, az árversenynek, valamint az olcsóbb berendezések előretörésének köszönhető.

Az év első három hónapjában összesen 2,15 petabájtnyi kapacitású tárolórendszert adtak el a gyártók, ez 14,8 százalékos növekedés éves szinten.Az IDC adataiból kiviláglik, a kereslet a belépőszintű, illetve moduláris rendszerek felé tolódik el. A legalsó árkategóriás tárolók szegmensében 9,9 százalékos növekedést regisztrált az elemzőcég. Meglepő módon 14,5 százalékkal nőtt a high-end (300-499 ezer dolláros) berendezések forgalma, amely a keresletet érintő leárazásoknak volt köszönhető. Az akcióknak és a piacstimuláló kedvezményeknek köszönhetően néhány csúcskategóriás, azaz 500 ezer dollárnál drágább berendezést az első negyedévben egy kategóriával alacsonyabb áron is meg lehetett már venni az IDC szerint. 

A hálózati tárolók (NAS, OpenSAN) piacán 12,5 százalékos csökkenést regisztrált az IDC, a legnagyobb gyártó az EMC volt 26 százalékos részesedéssel, megelőzve a NetAppot (12%). A NAS-piac 6,7 százalékkal, az OpenSAN szegmens azonban több mint 14 százalékkal esett vissza éves összehasonlításban. Több mint 40 százalékkal nőtt az iSCSI SAN berendezések forgalma, ezen a piacon az EqualLogicot lenyelő Dell volt a legnagyobb gyártó 2008 első negyedévében, részesedése meghaladta a 36 százalékot.

Az IDC elemzői szerint a válság lendületet adott az iSCSI SAN eszközök eladásainak, amelyek révén a vevők kedvező áron tudták bővíteni kapacitásaikat. Ma már ezek a berendezések gyakran a felső kategóriás, hagyományos vállalati FC SAN eszközök képességeit nyújtják, jóval alacsonyabb áron.

A külső merevlemezes tárolók piacát összességében továbbra is az EMC vezeti, a cég 16 százalékos forgalomcsökkenés ellenére meg tudta őrizni első helyét, az IDC 20 százalékra teszi a cég piaci részesedését. A második helyen álló HP még nagyobbat bukott, tárolóeladásai 19 százalékkal estek az első negyedévben, a vállalat részesedése így 11,5 százalékra csökkent. A bronzérmes IBM forgalma 15 százalékkal csökkent, részesedése 11,4 százalékot tett ki az IDC szerint. A legkisebb visszaesést a Dell könyelhette el, 8,8 százalékosat, részesedése megközelítette a 10 százalékot.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról