Szerző: Dojcsák Dániel

2009. június 3. 15:15

Kényelmes weboldaltesztelés fejlesztőknek

A webdizájnerek rémálma, hogy az elkészült oldal bizonyos böngészőkben jól mutat, de valamelyik operációs rendszeren, valamelyik felbontásban, valamelyik böngésző alatt teljesen szétesik és természetesen mindig lesz látogató, aki éppen azt a kombinációt használja. A probléma könnyen áthidalható.

1001 böngésző meséi

Ugyan a versenyhivatalok a Microsoft Internet Explorer dominanciájáról tárgyalnak folyamatosan, s a Firefox, Safari, illetve a Chrome böngészőket leszámítva szinte kuriózumnak számít, ha valaki másféle böngészőt használ, mégis viszonylag színes a paletta. Windows alatt az Internet Explorer 8, 7, 6, illetve 5.5, a Firefox 1.5, 2.0, 3.0, vagy az Opera, Safari, Seamonkey, Chrome, Flock különböző verzióinál érdemes a webmestereknek meggyőződni a helyes megjelenésről. Linux, illetve BSD rendszereknél pedig szintén hasonló számú variáció érdemel kiemelt figyelmet.

A manuális megoldás, miszerint valaki feltelepíti az összes operációs rendszert és böngészőt, biztosan nem célravezető, főleg ha figyelembe veszi valaki azt, hogy különböző felbontásokat is figyelni kellene, illetve akár azt is, hogy a JavaScript engedélyezve van-e vagy sem. Az Adobe erre a problémakörre mutatott be egy professzionális megoldást, ahol a webcím megadása után a rendszer minden kiválasztott változatban készít egy képernyőmentést, melyeket utána egyszerűen át lehet futni, hogy minden rendben van-e.

Azonnali összehasonlítás

Az Adobe BrowserLab szolgáltatás alapjaként a szinte azonnal elkészülő képernyőmentések szolgáltnak, ezen felül viszont a képek összevetésére is számtalan lehetőség nyílik, kezdve az egyszerű listázástól a félig áttetsző réteges összehasonlításig. Az Adobe nem meglepő módon a funkciót nem egy kósza darabnak szánja, hanem teljes Dreamweaver CS4 integrációt is fejlesztett, így kedvezve azoknak a webfejlesztőknek, akik őket választották.

A választható böngészők száma viszont egyelőre kicsi: Firefox 2/3 (Windows XP, OS X), IE 6/7 (Windows XP), illetve Safari 3 (OS X), de ez várhatóan a jövőben bővülni fog. A szolgáltatást bárki egyszerűen kipróbálhatja, mindössze egy Adobe.com regisztrációra van szükség. Aki az ingyen játékszernél komolyabb funkcionalitást szeretne, annak rendelkeznie kell a Dreamweaver CS4 licenccel is, ahol összehasonlítható például a szerkesztett helyi tartalom és az éles is.

Gazdagabb alternatív

Ugyanerre a tematikára már létezett korábban is megoldás, mégpedig a BrowserShots nevű szolgáltatás, ami jóval kiforrottabb, de a háttérszolgáltatásokban gyengélkedik. Összesen 20 különböző böngésző 92 verzióját ismeri, a felbontást 640 pixel szélességtől 1680-ig lehet állítani, illetve a Java, JavaScript és Flash meglétét és azok verzióit is ki lehet választani.

A képek megszületése és feltöltése viszont akár egy órán keresztül is eltarthat, illetve limitált a lekérdezések száma, bár havi díjért cserébe jár prioritás a feldolgozásban, illetve a regisztált felhasználók akár több lekérdezést is indíthatnak. Az összehasonlítás viszont már újra manuális feladat, ami miatt a tesztelés továbbra is egy időrabló és sok odafigyelést igénylő tevékenység marad.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról