Szerző: Koi Tamás

2009. június 3. 12:49

Elérhető az Opera 10 első bétája

Néhány, elsősorban szűk körű tesztelésre kiadott alfaverzió után megjelent az Opera 10 első publikus bétaváltozata. A norvég cég komoly változtatásokat eszközölt a böngészőn: a program elsősorban gyorsabb lett a jelenlegi változatnál, emellett új kezelőfelületet is kapott a böngésző, melyet továbbra is csak elenyésző mennyiségű felhasználó futtat napi szinten asztali számítógépén vagy noteszgépén.

Az Opera 10 a manapság zajló böngészőpiaci trendeknek megfelelően elsősorban gyorsaságával próbál kiemelkedni a mezőnyből: az új változatba a Presto renderelőmotor 2.2-es verziója kerül, mely a fejlesztők szerint az Opera 9.6-nál akár 40 százalékkal gyorsabban jelenítheti meg az erőforrásigényes oldalakat. Az új Opera egy másik funkciója, az Opera Turbo elsősorban azok számára hozhat jelentősen gyorsabb böngészést, akik lassabb kapcsolattal neteznek.

\"\"

A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngésző a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet az ígéretek szerint akár 80 százalékkal is csökkenthetik -- a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat. Mindebből a felhasználó a cég ígérete szerint alig vesz majd észre valamit, igaz, a tömörítés mértékéből adódóan az oldalakon található képes és grafikus elemek minősége az Opera Minivel (az egylső olyan böngésző, ahol korábban alkalmazak hasonló eljárást) szerzett tapasztalatok alapján jelentősen romolhat.

Az Opera 10 további lényeges újdonságai közé tartozik az áttervezett kezelőfelület, melynek megalkotását ezúttal nem szakmabelire, hanem egy elismert dizájnerre, Jon Hicksre bízták. Az új, még formálódó külső egyik fontos eleme az átalakított böngészőfül-kezelés, mely elsősorban a fülméretek szabályozásában merül ki. Az Opera 10 emellett testreszabhatóbb speed dial funkciót kínál,valamint megjelent az 51 nyelvet támogató, Hunspell-alapú helyesírás-ellenőrzés is a böngészőben.

Az Opera Software új webböngészőjének ingyenes tesztváltozata letölthető a cég weboldaláról. Az Opera 10 első bétája Windows, Mac és Linux platformon egyaránt kipróbálható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról