Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 2. 14:47

Frissült a Sun közösségi operációs rendszere

A San Franciscó-i CommunityOne konferencián a Sun Microsystems bemutatta az OpenSolaris legújabb változatát, amely hálózatkezelés, adattárolás és virtualizáció terén hoz újdonságokat, de a cég állítása szerint a teljesítménye is sokat javult a korábbiakhoz képest.

Teljesen új hálózati réteg

Az OpenSolaris 2009.06 talán legfontosabb újdonsága a Project Crossbow néven fejlesztett hálózatkezelési réteg, amely képes teljesen virtualizálni a hálózati vezérlőket (Ethernet, InfiniBand), ezáltal javítani a teljesítményt és megbízhatóságot. Ahelyett, hogy a meglevő rendszert foltozgatták volna, a Project Crossbow keretében a virtualizált környezetek igényeinek szem előtt tartásával az alapoktól újraírták az operációs rendszer hálózatkezelését. Korábban az OpenSolarisban minden hálózati vezérlő fixen hozzá volt \"drótozva\" egy processzorhoz vagy virtuális géphez, most ez a korlát megszűnik -- akár egy notebookon belül is létrehozhatók

A Crossbow a tetejétől az aljáig virtualizálja a hálózati szoftver- és hardverréteget, minden virtualizált \"csatorna\" egyedileg priorizálható és sávszelesség-korlát is rendelhető hozzá anélkül, hogy ez bármiféle teljesítményveszteséget jelentene -- állítja a Sun. Az architektúra dinamikusan menedzseli a proritásokat és a rendelkezésre álló sávszélességet. A virtualizáció további előnye a Sun szerint, hogy a virtuális gépek már a hálózati rétegben is elkülönülnek, így például egy  szolgáltatásmegtagadásos (DoS) támadás nem érinti a többi működését. A Crossbow-val létrehozott virtuális hálózati vezérlők szabványos SNMP-eszközökkel monitorozhatók (akár HP OpenView vagy IBM Tivoli).

Adattárolás, virtualizáció

Az OpenSolaris 2009.06 jelentős újdonságokat vonultat fel az adattárolás területén is, amely a ZFS fájlrendszerben végrehajtott fejlesztéseknek köszönhető. A legnagyobb dobást a flashmemórián alapulú tárolók (SSD) támogatása jelenti, ezeket az operációs rendszer képes automatikusan kezelni és segítségükkel gyorsítan az írási és olvasási műveleteket. Az operációs rendszerbe az NFS mellé bekerült a Microsoft-féle CIFS natív támogatása, emellett átdolgozták az iSCSI és Fibre Channel protokollvezérlőket is, amik ennek köszönhetően gyorsabbak lettek.

Virtualizáció terén a Solaris Containerek és a Logical Domainek (LDom) mellett az xVM integrációja jelenti az újdonságot. Az xVM a Sun saját, Xen-alapú hypervisora, amely a Solarisban található fejlesztéseket is tartalmaz a nagyobb teljesítmény és megbízhatóság érdekében. A hypervisor többek között a Solarisból ismert öngyógyítást is alkalmazza, melynek köszönhetően például egy meghibásodott memóriamodult úgy szigetel el, hogy a virtualizált rendszerek közben zavartalanul tovább futhatnak. Az xVM bármilyen, x86-os processzoron futó operációs rendszert képes vendégként futtatni.

Támogatás is vehető

Fontos újdonság még, hogy az OpenSolaris 2009.06 már SPARC rendszerekre is elérhető letölthető disztribúció formájában, nem csak forráskódként, a szoftver az UltraSPARC T1 és T2 mellett az UltraSPARC III és annál újabb Sun SPARC processzorokra épülő szervereken fut, beleértve a Fujitsu SPARC64-alapú rendszereket is, és elméletileg az év végén érkező Rockot is támogatja már. Az x86-os világból a legújabb chipek, tehát a Xeon 5500-as sorozat (Nehalem) és az AMD hatmagos Opteronjai (Istanbul) is kompatibilisek már az OpenSolaris-szal.

A közösségi fejlesztésű OpenSolaris a 2009.06 verzióval a Sun szerint elérkezett arra a szintre, hogy akár vállalati környezetben, éles üzemben is bevehető legyen. Ha valakinek problémája van és támogatásra van szüksége, mostantól nem csak a közösség segítségére számíthat, hanem közvetlenül a Suntól is vásárolhat támogatást éves előfizetési díjért. Az OpenSolarishoz ugyanazok a támogatási csomagok érhetők el mint a Solarishoz,

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról