Szerző: Koi Tamás

2009. május 29. 12:45

Őszre ígéri korszakalkotó újdonságait a Sony Ericsson

Három új készülék bejelentésével hivatalosan is bemutatta vadonatúj, Entertainment Unlimited terméksorozatát a Sony Ericsson, mely az utóbbi hónapokban a mobilpiac recessziójának egyik legnagyobb veszteseként újragondolt termékstratégiával igyekszik visszaverekedni magát a gyártók élmezőnyébe.

A Londonban megrendezett sajtókonferencián bemutatott három új Sony Ericsson készülék mindegyike nyújt valamilyen érdekességet, vagy a vállalat kínálatában eddig nem látott funkciót, illetve olyan megoldást is, melyet az iparágban elsőként a svéd-japán gyártó alkalmaz. A három telefon közül egyet már a barcelonai Mobile World Congress alkalmával is láthatott a nagyközönség, a készülékről mostanra azonban minden részletet elárul a gyártó.

Az Entertainment Unlimited sorozat egyik új tagja a Yari (a Sony Ericsson ennél a szériánál teljesen szakított a modellszámozással) a gyártó szándékai szerint elsősorban játékra és szórakozásra termett mobiltelefon. A mobilba egy gyorsulásérzékelő szenzort épített a Sony Ericsson, a szoftverfejlesztők pedig az érzékelőre építve több játékot is készítettek a telefonhoz. A Yarira két olyan gomb is került, melyek kifejezetten a játékok kényelmesebb vezérlésére szolgálnak -- ezeket a 2,4 hüvelykes képátlójú, 240x320 pixeles kijelző felé helyezték el.

A csúszkamobil multimédiás repertoárját az 5 megapixeles kamera és a Walkman telefonoknál már ismert médialejátszó teszi teljessé, a Yari emellett többek közt aGPS-vevővel, UMTSA/HSUPA adatkapcsolattal is rendelkezik. A telefon 60 megabájtos beépített memóriáját ezúttal nem Memory Stick M2, hanem microSD kártyákkal lehet bővíteni (ebből egy 1 gigabájt kapacitású példány jár a készülékhez). A Yari két színben kerül forgalomba a negyedik negyedévben, a telefon árát egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az új széria középső tagja, az Aino a Sony Ericsson kínálatának első olyan mobilja (tehát nem okostelefonja), mely érintőkijelzőt kapott, ez a készülék azonban nem elsősorban ezért figyelemfelkeltő: az Aino áll ugyanis a legközelebb a PlayStation-telefon koncepcióhoz. A mobil különlegessége, hogy telefonok közül elsőként és egyedüliként képes csatlakozni akár mobilhálózaton, akár WLAN-kapcsolattal az otthoni PlayStation 3 játékkonzolhoz. A korábban csak a PlayStation Portable-nél alkalmazott Remote Play funkció segítségével a telefonon is lejátszhatók vagy megjeleníthetők a konzolon tárolt tartalmak -- leszámítva természetesen a játékokat.

A szintén csúszkaformátumú Ainóra 3 hüvelykes képátlójú, 240x432 pixeles felbontású érintőkijelzőt épített a Sony Ericsson, a fényképező pedig ezúttal egy 8,1 megapixeles szenzort kapott. A készüléket a Yari-hoz hasonlóan aGPS-modullal is ellátták, a tulajdonosok azonban ez esetben a HSxPA kapcsolat mellett már WLAN-kommunikációt is használhatnak az internet eléréséhez. A mobil 55 megabájtnyi beépített memóriát kínál, de a dobozban lesz egy 8 gigabájtos microSD kártya is. Az Aino szintén két színben kerül piacra a negyedik negyedévben.

Az új kínálat csúcskategóriás tagjával a barcelonai Mobile World Congress alkalmával már találkozhattak az érdeklődők: az akkor Idou munkanév alatt futó készülék neve végül Satio lett. A Satio a fenti két mobillal ellentétben már ízig-vérig okostelefon, egyben a Sony Ericsson első olyan készüléke, mely a Symbian Foundation operációs rendszerét (konkrétan az S60 ötödik kiadását) futtatja.

Az érintőkijelzős mobil alapvetően két erős támpillérre épít, ezek egyike a 3,5 hüvelykes, 640x360 pixeles felbontású és 16:9-es képarányú kijelző, a másik a 12,1 megapixeles kamera -- utóbbi a gyártó szerint teljesen egyedülálló az európai piacon. A Satio-nál természetesen szériafelszereltség mind az aGPS helymeghatározás, mind a WLAN és HSxPA adatkapcsolat. A 128 megabájtnyi beépített memóriával renlkező telefon dobozában szintén ott lapul majd egy 8 gigabájtos microSD kártya. A Satio három színben kerül forgalomba, a most bemutatott többi új modellhez hasonlóan a negyedik negyedév elején.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról