:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 29. 11:00

Az árfolyamváltozás segített a Novellnek

Csökkenő bevétel mellett is növelni tudta nyereségét a Novell, ami az árfolyamváltozásnak és az átszervezéseknek köszönhető.

A tavalyi 236 millió dollárról 216 millióra csökkent a Novell forgalma az április 30-án véget ért második pénzügyi negyedévben, a vállalat nyeresége azonban közel háromszorosára emelkedett, és 16 millió dollárt tett ki. Az árfolyamváltozás 6 millió dollárra csökkentette a forgalmat és 7 millióval emelte meg a profitot.

A cég 37 millió dollár forgalmat ért el Linux termékeiből, ez 25 százalékos növekedést jelent a tavalyi azonos negyedévhez képest. Az azonosságkezelési és biztonsági portfólió bevétele 30 millió dollár volt, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg. Az időközben végrehajtott felvásárlások (PlateSpin, Managed Objects) ellenére 2 százalékkal 40 millió dollárra csökkent a rendszerfelügyeleti megoldások forgalma, a munkacsoport-termékeké pedig 14 százalékos csökkenés után 79 millió dollárt tett ki.

A recesszió a Novellt sem kerülhette el, az új szoftverlicencek eladásából származó forgalom harmadával 30 millió dollárra esett vissza és a szolgáltatásokból befolyó bevétel is látványosan csökkent, ezt azonban nem tudta ellensúlyozni, hogy a karbantartási és előfizetési bevételek 150 millió dollárról 158 millióra nőttek. A Linuxot leszámítva minden területen csökkentek az új szoftvereladások, legnagyobb mértékben a munkacsoport-termékek (Open Enterprise Server, GroupWise) esetében, ahol a visszaesés megközelítette az 50 százalékot.

\"Bár a globális trendekkel együtt a megrendelések csökkentek,elégedett vagyok az üzemi eredménhányad javulásával. A portfóliónkon belül a növekedő üzletágak -- Linux, hozzáféréskezelés, erőforráskezelés -- továbbra is biztató teljesítményt nyújtanak\" -- mondta Ron Hovsepian, a Novell elnök-vezérigazgatója. A közeljövőt azonban mégsem látja túl fényesnek a cég, az év második felében szokásos erősödés idén valószínűleg nem jelentkezik, de még a csökkenés lehetőségét sem zárta ki a Novell.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 13:08

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.