Szerző: Bizó Dániel

2009. május 29. 12:08

Jönnek a hatmagos Opteronra épülő szerverek

Kevés új érdemi információval szolgált az AMD tegnapi, az Istanbul kódnéven ismert Opteront taglaló konferenciahívása, de néhány részlet a helyére került. A hatmagos szerverprocesszor első modelljei már jövő hónaptól hozzáférhetőek, és a harmadik negyedévben teljesedik ki a család.

Elkérik az árát

Ahogyan azt már április óta hivatalosan is tudni lehet, az Istanbul már az első negyedévben tömegtermelésbe került, és szállításai megkezdődtek májusban, így az azzal szerelt rendszerek a szerverszállítók gyorsaságától függően akár már júniusban elérhetővé válhatnak. A chip a várakozásoknak megfelelően 2,6 gigahertzen debütál, de a premierkor elérhetőek lesznek 2,4 és 2,2 gigahertzes változatok is. A termelés felfutásával és optimalizálásával a harmadik negyedévre az AMD magasabb órajelű, egyúttal HE (high efficiency) és EE (extreme efficiency) energiaosztályú modelleket is tervez.

Az AMD a négymagos Opteronokhoz hasonló ártartományba pozicionálja az Istanbult is, az extra lóerőket azonban meg kell fizetni. A legerősebb kétutas (2400-as sorozatú) változatért mintegy 17 százalékos felárat kell majd fizetnünk a legdrágább, 3,1 gigahertzes Opteron 2393 SE-hez viszonyítva, míg a négy-nyolcutas gépeket megcélzó 8400-as sorozatú nem lesz drágább. Az Istanbul kínálata azonban nem követi a piac aljára a négymagos Opteronokat, az abszolút belépőkategóriás gépekbe az AMD láthatóan nem kívánja kínálni drágán termelhető chipjét. Ennek megfelelően a lassabb Istanbulok is jóval drágábbak lesznek, mint a 2,6 gigahertzes négymagos Opteronok.

Az Istanbul szilíciumáról készült felvétel, bal oldalt látható a Shanghaihoz toldott két extra mag

HyperTransport Assist

A kettő addicionális magon kívül a mikroarchitektúrát tekintve az Istanbul lényegében minden tekintetben megegyezik a Shanghaijal, a négy- és nyolcfoglalatos gépek számára azonban tartogat egy ínyencséget. A HyperTransport (HT) Assist egy új koherenciaprotokoll, mely lecsökkenti a processzorok közti kommunikációt azzal, hogy az L3-ban egy indexet épít fel az adatok elhelyezkedéséről. A célzott, direkt lekérdezéssel töredékére csökkenthető a processzorok megszondáztatásával járó kommunikáció nagy része, ami megnöveli a processzorokat összekötő HyperTransport linkek effektív sávszélességét, lerövidíti a \"lekérdező\" processzor válaszra való várakozását, és csökkenti a szomszédos processzorok L3 tárának terheltségét.

Az AMD szerint ezzel a szondáztatásokkal járó forgalom több mint 70 százalékkal szorítható le, aminek hatására egy négyfoglalatos rendszerben 60 százalékkal növekszik a rendszerszintű memóriasávszélesség. Bár az index 1 megabájtnyi területet lefoglal a 6 megabájtos L3 tárból, az AMD szerint nem regisztráltak egyetlen olyan esetet sem, mikor romlott volna a teljesítmény, ugyanakkor leszögezték, hogy a HT Assistnek kétfoglalatos rendszerben nincs igazán értelme. A technika leginkább a 4-8 chippel szerelt, nagy memóriaterhelésű adatbázis és virtualizációs gazdaszervereken mutatja meg előnyeit.

Socket F Refresh

Az Istanbul jelentős előrelépést képvisel tehát az órajellel kevéssé skálázódó, viszont a párhuzamosságot kedvelő alkalmazások számára, különösen ha azok viselkedése memóriaérzékeny, mint amilyenek a már említett adatbázisok és kapcsolódó tranzakcionális rendszerek, a virtualizált környezetek is. Tekintve, hogy a Nehalem-EX a vártnál valamivel később, 2010 elején érkezik, az AMD újra megkapaszkodhat a x86-szerverpiac 4-8 foglalatos, alacsony volumenű ám zsíros szegmensében, ahol az Intel továbbra is a szűk adatbuszok végein éhező hatmagos Xeon 7400 processzorokkal van jelen.

Ahogyan azt már korábban is jeleztük, a Nehalem-EP (Xeon 5500 sorozat) árnyékában az Istanbul leginkább a 2006 nyarát követően vásárolt, Socket F foglalatú szerverek frissítésére leginkább érdekes, aminek fontosságát maga az AMD már a Shanghai tavaly novemberi megjelenésekor elkezdte hangsúlyozni, hogy kikerülje a kilátástalan teljesítményharcot. Az osztott feszültségbetáplálással rendelkező Socket F alaplapokba egy BIOS-frissítést követően beilleszthetőek az Istanbulok is, ügyes kezekkel akár negyed óra alatt -- az Istanbul az utolsó Socket F AMD-chip, mielőtt a vállalat jövőre teljesen megújítja szerverplatformját.

Így gyorsan és olcsón két-háromszoros teljesítményhez juthatunk, a processzorokon kívül nincs szükség semmilyen más alkatrész cseréjére, így például nem kell DDR3-memóriát vásárolnunk, és megtanulni bekonfigurálni azt, ami például a Nehalem szervereknél első nekifutásra közel sem triviális feladat. A processzorok cseréjéhez az AMD még árkedvezményt is ad az Opteron Upgrade Program keretén belül, a 2000-es és 8000-es sorozatú Opteronok áraiból rendre 50 és 100 dollár engedményt ajánl azok számára, akik frissítenek, vagyis egy kétutas rendszer esetén 100, egy négyutasnál 400, egy nyolcutas gépnél pedig 800 dollár megtakarítást jelent a processzorok árából.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról