:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 26. 11:53

Megnyílt a Nokia alkalmazás-piactere

Az eredeti ütemtervnek megfelelően elindult a Nokia saját, mobiltelefonos alkalmazás-piactere, az Ovi Store. A piactérről zömében külsősök által készített mobilalkalmazások, illetve mobilokra fejlesztett tartalmak teljes tárháza tölthető le -- részben ingyenesen.

A Nokia a barcelonai Mobile World Congress alkalmával fedte fel egy új alkalmazás-piactér májusi megnyitásával kapcsolatos terveit. Az Ovi Store a finn gyártó elképzelései szerint azonban többet nyújtana a konkurens gyártók némelyikénél, így elsősorban az Apple-nél és a Research in Motionnél már megtalálható piactereknél. A Nokia egyfajta közösségi szolgáltatásként -- felhasználók és fejlesztők közösségi oldalaként képzelte el az Ovi Store működését.

\"Ez nem pusztán egy olyan hely lesz, ahonnan tartalmat és programokat tölthetnek le -- ez a rendszer ismeri a felhasználót\" -- vázolta az Ovi Store működésének lényegét Tero Ojanperä, a Nokia vezérigazgató-helyette Barcelonában. \"Megmutatja, mit vettek az ismerősei, és a földrajzi helyzet alapján is más ajánlatokat nyújt\" -- tette hozzá. Az indulásakor mintegy 50 millió S40 és S60 platformokhoz tartozó okostelefonról elérhető szolgáltatásra külső fejlesztők is feltölthetnek tartalmat. Ezek a cég kontrolljától függően később megjelenhetnek az Ovi Store-on, ahol a felhasználók által megvásárolt tartalmakból származó bevétel 70 százaléka a fejlesztők markát üti majd.

Az Ovi Store-t számítógépről és mobiltelefonról egyaránt el lehet érni, a Nokia a symbianes okostelefonjaihoz egy mobilalkalmazást is elérhetővé tett, melyet a telefon \"letöltés\" menüjéből lehet elérni, de csak azokban az országokban, ahol a szolgáltatást támogatja a gyártó. Az öt nyelven elérhető kliensen keresztül bonyolított vásárlások után néhány országban a szolgáltató számláz, egyébként bankkártyával lehet fizetni a tartalmakért. A Nokia az Egyesült Államokban egyelőre nem indította el a szolgáltatást, a cég jelenleg az AT&T-vel tárgyal az Ovi Store operátorszintű eléréséről.

A Nokia alkalmazás-piactere a https://store.ovi.com/ címről érhető el, a bejelentkezéshez az egységes Ovi regisztráció használható. A fejlesztők a publish.ovi.com weboldalon tölthetik fel saját tartalmaikat az Ovi Store-ra. A piactér a HWSW tapasztalatai szerint eleinte rendkívül lassan töltődött be, vélhetően a szerverek komoly terhelése miatt, kedden késő délelőtt viszont már használhatóan üzemelt a szolgáltatás.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 15:47

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.