Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 25. 12:44

Hibás javítás teszi használhatatlanná a SharePoint Servert

Az Office SharePoint Server 2007, Project Server 2007, Form Server 2007, Search Server 2008 és Search Server 2008 Express második javítócsomagjába olyan hiba került, amely a telepítés után 180 nappal az aktivációs idő lejártára hivatkozva lehetetlenné teszi a további használatot.

A javítócsomag hibája szerencsére nem érinti a felsorolt termékekben tárolt adatok integritását vagy a beállításokat, csupán a végfelhasználók számára teszi elérhetetlenné a szervertermékeket az SP2 telepítése utáni 180. napon, mintha csak egy időkorlátos próbaváltozatról lenne szó. Az azt megelőző időszakban a szoftverek működése sem változik, funkcionalitásuk teljes marad, mivel az SP2 hibája csak az aktivációt érinti.

A hibás javítócsomagokat április legvégén adta ki a cég. A Microsoft már dolgozik a javításon, amelyet valószínűleg még jóval azelőtt közzétesz, hogy az ügyfeleknél futó telepítéseket érintené a 180 napos korlátozás. Amennyiben valaki megjelenése napján feltepeítette a SharePoint Server 2007 SP2-t, október 21-ig van ideje feltenni a javítást. A probléma (a Search Server 2008 Express kivételével) a patch telepítése nélkül is orvosolható, a felhasználónak elég újra beírnia a termékazonosítót (Product ID number, PID). Termékazonosítót a Volume Licensing Service Centerbe bejelentkezve kérhetnek az ügyfelek.

Tavaly augusztusban egy hasonló hiba érintette a VMware ESX Server 3.5-öt, amelynek második frissítésében(Update 2) a licencellenőrző kód hibája miatt a szoftver lejártnak érzékelte az érvényes licenceket is, és nem indította el a virtuális gépeket. A probléma súlyosságát tetézte, hogy mindez épp az augusztusi patch kedden történt, vagyis aznap, amikor a Microsoft kiadja szokásos hibajavításait, ilyenkor világszerte gépek millióit frissítik és indítják újra. A VMware aztán hamar elkészült a javítással.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról