Szerző: Bányai György

2009. május 25. 11:19

ATI Radeon az ASUS új netbookjában

Az integrált Intel grafikus vezérlő szerény grafikai teljesítményén nem csak az NVIDIA közelgő Ion-platformjával lehet egy netbookban túllépni, hanem az ATI HD 3450 videochipjével is, utóbbit az ASUS az Eee PC 1000HV gépébe építi.

Az ASUS Eee PC 1000HV a 256 megabájt saját memóriával ellátott ATI Mobility Radeon HD 3450 videochippel lép túl a netbookokban általánosan elterjedt integrált Intel vezérlők szerény teljesítményén, így élvezhetőbb 3D-megjelenítést, valamint folyamatos HD-videolejátszást kaphatunk. Az 1000HV-ben az erős videochipnek egy 1,66  Intel Atom N280 processzor a párja, de a beltérben még 1 gigabájt memóriát, valamint 160 gigabájtos merevlemezt is találunk.

A Radeon HD 3450 az RV620 kódnevű chipre épül, mely 40 végrehajtóegységet és 64-bites DDR2 illetve GDDR3 memóriavezérlőt alkalmaz. A chip natívan támogatja a DisplayPort és DVI kimeneteket, kiegészítővel a HDMI-t is, valamint 1080p felbontású h.264 és VC-1 videók dekódolását is elvégzi az integrált Unified Video Decoder révén. A lapka a modern játékok futtatására kevéssé alkalmas, megcélzott felhasználási területéne inkább a videolejátszás és a Vista/Windows 7 grafikus felületének megjelenítése.

A 10,1 hüvelykes, 1024x600 képpontos kijelzővel ellátott, 266x38x191 1000HV egyébként külsőre majdnem megegyezik az Intel vezérlővel szerelt 1000HA modellel, külsőre talán a billentyűzet árulhatja el a különbséget, a tapipad pedig támogatja a többujjas vezérlést is. Az 1000HV rendelkezik Bluetooth 2.0 adóvevővel, hálózati kapcsolatokat pedig vezetékes és 802.11n vezeték nélküli hálózati csatolóval egyaránt ki lehet építeni. Az ASUS netbookja kártyaolvasót is kapott, ami az SD/SDHC, illetve MMC formátumokkal ért szót. A netbook kijelzőjének kávájában egy 1,3 megapixeles webkamera néz a használóval farkasszemet, USB-csatlakozós perifériákból egyszerre hármat fogadhat. Hiába a HD-lejátszásra is alkalmas videovezérlő, külső megjelenítőt csak VGA-kimenetre kapcsolhat a felhasználó, HDMI- vagy DVI-port sajnos nincs a gépben.

A gép 6 cellás akkumlátora maximum 5 órán keresztül adhat áramot. Az Eee PC 1000HV árát az ASUS hivatalosan még nem közölte, de valószínűleg a 450 eurós ársávba érkezik a közeljövőben. A gép a júniusi Computexen várhatóan csoportosan bemutatkozó, NVIDIA Ion platformra épülő netbookok ellenfele lehet. Az Iont még tavaly ősszel jelentette be az NVIDIA, azonban eddig egyetlen netbookban sem láthattuk, piaci pletykák szerint a legnagyobb tajvani informatikai seregszemlén várható az első fecskék megjelenése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról