Szerző: Bizó Dániel

2009. május 22. 19:16

Már 50 ezer lakást ér el optikával a Telekom

Immár 50 ezer háztartásban érhető el a Magyar Telekom FTTH internetszolgáltatása, jelentette be a cég. A telkó év végére 200 ezer, öt év múlva pedig 780 ezer lakást kíván lefedni következő generációs hálózatával.

Alig néhány hete, április végén indult el a Magyar Telekom optikai internetszolgáltatása, és máris összesen 50 ezer lakást ér el számos településen, ami alapos előkészületeket sejtet. A cég közlése szerint már Székesfehérváron is hozzáférhető a kezdetben Budapest IV., X., XI., XIII., XIV., XXII. kerületeiben, Debrecen, Eger, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Sopron, Szolnok, Szombathely, Tatabánya, Zalaegerszeg egyes részein kiépített optikai hálózata, és a közeljövőben többek között Cegléd, Gyöngyös, Kecskemét, Kiskunfélegyháza is csatlakozik a sorhoz.

Az 50 ezres szám bár jelentősnek hat, valójában ez a közel 3,9 millió magyar háztartás alig több mint 1 százaléka, de a szélessávon csatlakozó másfél millió háztartáshoz képest is eltörpül, országosan a váltani akarók legfeljebb 2-3 százalékának sikerülne az  Optinet néven futó szolgáltatás igényelnie. Az öt éven belülre ígért 780 ezer háztartást takaró lefedettség is azt sugallja, hogy csak a kiváltságos helyeken lakók élvezhetik majd a következő generációs vezetékes hozzáféréseket, a többség kimarad, hacsak nem jut alternatív megoldáshoz, mint például EuroDocsis 3.0 szabványú kábelnet.

Az Optinet csomagok árazása összhangban van a DSL-előfizetésekével, ugyanakkor jóval magasabb feltöltési sebességet kínál és konzisztensebben hozza az ígért névleges letöltési sebességeket is -- a Telekom az Optinet csomagoknál az ígért felét garantálja, míg az xDSL kapcsolatok esetében ez az arány legjobb esetben is egyhatod. Az FTTH (fiber-to-the-home) kapcsolatok egészen a lakásig optikai vezetéket használnak, így akár 50 megabites másodpercenkénti letöltési sebességet is kínálhat a szolgáltató.

Az optikai hálózat kiépítéséhez elsősorban FTTH G-PON (Gigabit Passive Optical Network, gigabites passzív optikai hálózat) technológiát használ a Magyar Telekom, de a társaság közleménye szerint eseti alapon egyéb technológiák használatára is sor kerülhet. A G-PON egy pontból több fogyasztó lakóhelyéig viszi el az optikai szálat, az egyetlen optikai szálon pedig áramellátást nem igénylő (passzív) eszközök osztják meg a sávszélességet.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról