:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 22. 18:00

Magyar Twitter szaknévsor

Újabb lökést kaphat a hazai Twitter-láz, a mai napon debütált ugyanis a Twittertop.hu. A mikro-blogging szolgáltatásra épülő adatbázis úgy definiálja magát, mint a \"magyar twitter szaknévsor\". A szolgáltatás nem is ígér többet, mint hogy jelentkezéses alapon összegyűjti a magyar csiripelőket.

Szaporodnak a magyar csiripek

A Twittertop már a második magyar kezdeményezés, mely a magyar Twitterezőket próbálja meg egy kalap alá gyűjteni. Az első projekt, a Turulcsirip.hu automatikusan keresi meg és válogatja ki a magyar nyelvű üzeneteket, illetve lehetőséget ad a felhasználóknak, hogy ne a Twitter.com-ról, hanem innen üzengessenek, s ne a globális nagy \"timeline\"-t kövessék, hanem csak a magyar üzeneteket. Van lehetőség természetesen szűkítésre is, hogy csak a követett felhasználók üzenetei jelenjenek meg, illetve a barátkozós módban az ismerősök mellett azoké is, akik érdekesek lehetnek az adott felhasználónak.

A hiány csupán annyi a turulcsirippel kapcsolatban, hogy annak ellenére, hogy jó lehetőség az ismerkedésre, nem átlátható és nem kereshető az emberi massza, akik használják azt, illetve az éppen passzív felhasználók sem kerülnek elő. A Twittertop ezzel szemben nem magukat az üzenetekkel foglalkozik, hanem a felhasználókat rendezi listába.

Akinek már van Twitter felhasználóneve, csupán annyit kell tennie, hogy ellátogat a Twittertop.hu oldalra, s a regisztráció gombra kattintás után engedélyezi az alkalmazásnak, hogy a Twitter.com oldalról átvegye a felhasználói információkat. Ezt követően az illető neve, beállított fotója és követőinek száma megjelenik a listákban.

Tényleg szaknévsor

Egy ötletes kiegészítés az is, hogy mindenki beállíthat maximum három címkét önmagának, amivel gyakorlatilag csoportokba rendezi önmagát és elősegíti, hogy a hasonló érdeklődésűek megtalálhassák. Szinte azonnal kialakultak olyan csoportok, mint a #blogger, a #media, #újságírás vagy éppen a #fotózás.

A Twittertop megjelenése után néhány órával már több száz felhasználó regisztrált, illetve a hirtelen hatásnak köszönhetően egymásra lelt több ismerős, akik egyébként kapcsolatban állnak, de a Twitteren még elkerülték egymást. Az oldal ars poeticája is az, hogy a \"megfelelő címkékkel a nyakadban téged is jobban megtalálnak mások. Ráadásul kényelmessé tesszük az egész feliratkozósdit, bejelentkezés után könnyedén tudsz te is követni bárkit ― vagy éppen leiratkozni róla.

A cikk szerzője is követhető Twitteren az \"adoayen\" név alatt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 03:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.