Szerző: Koi Tamás

2009. május 22. 10:01

Nem béta többé a Google Chrome 2.0

Nyolc hónap alatt a 0.2-es bétaverziótól sikerült eljutnia a 2.0-s stabil kiadásig a Google böngészőjének, a Chrome-nak. Az ütemes fejlesztésnek, az egyre stabilabb működésnek és a fejlettebb funkcióknak köszönhetően a program lassan felnő riválisaihoz.

Kilépett a béta státuszból a Google Chrome 2.0-s verziója, ezzel a megjelenése idején hatalmas érdeklődéssel figyelt böngésző stabil változata ismét számos kisebb-nagyobb új funkcióval valamint hibajavítással gazdagodott. A nyolc hónapja megjelent program a böngészőpiaci viszonyokhoz képest hihetetlenül gyorsan, alig több mint három hónap alatt jutott el a 0.2-es bétaverziótól a végleges, 1.0-s kiadásig. A most véglegesített 2.0-s változatra sem kellett sokkal tovább várni: ebből az első kipróbálható béta március közepén érkezett.

A végleges kiadás lényegében a korábbi bétákban már megismert új funkciókat és hibajavításokat hozza. A Chrome 2.0 már a legújabb WebKitet és V8 JavaScript motort használja,ezzel a Google szerint az új változat sokkal gyorsabb lett elődjénél. Egy korábbi közlemény szerint a böngésző nagyjából 25 százalékkal jobban teljesít a V8 benchmarkon és 35 százalékot ver saját elődjére a Sunspider-tesztben. A sebesség mellett sokat javítottak a program stabilitásán is, a fejlesztők a megjelenés óta saját bevallásuk szerint több mint 300 olyan hibát javítottak ki a programban, mely lefagyást okozhatott.

Az új változat emellett immár képes a teljes optikai zoomra, azaz nem csak a betűk méretét nagyítja, hanem a riválisokhoz hasonlóan a teljes oldalt. Rossz hír ugyanakkor, hogy a szövegzoom teljesen kikerült az elérhető funkciók közül. Az 1.0-s kiadáshoz képest újdonság a teljes képernyős megjelenítés is, valamint az automatikus szövegmező-kitöltés. Egyelőre hiányoznak viszont a korábban beígért kiterjesztések, melyekkel a Firefoxnál látottakhoz hasonlóan teljesen egyénre szabható lenne a böngésző funkciótárháza.

A Google Chrome 2.0-s verziója automatikus frissítésként települ az 1.0-s változatra. Aki még nem próbálta ki a böngészőt, letöltheti a telepítőt a program weboldaláról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról