Szerző: Koi Tamás

2009. május 21. 13:44

Szorosabb közösségi integrációt és beágyazható tartalmat kínál az új Ovi Maps

Megjelent a Nokia többplatformos térképalkalmazásának új verziója, mely a finn gyártó elképzelései szerint a közösségi működési formát bevonva forradalmasíthatja a térképes tájékozódást -- függetlenül attól, hogy a felhasználó az interneten található térkép vagy a mobiltelefonja segítségével próbál navigálni, vagy a környékkel kapcsolatos információkhoz jutni.

Az Ovi portál szolgáltatási portfóliójába tartozó, jelenleg is bétaállapotú Ovi Maps a Nokia So-Lo (social location) koncepciójához igazodva működik. A Navteq adatbázisát használó térképszoftver a webes felületen túl Symbian Series 60 operációs rendszerre épülő mobiltelefonokra is letölthető a két platform pedig elméletileg bármikor szinkronizálható, azaz a mobiltelefon tulajdonosa megtervezheti az útját a számítógépén futó webböngészőben megnyíló alkalmazásban, majd áttöltheti az útvonaltervet a mobiltelefonra. A rendszer emellett alkalmas arra, hogy a felhasználók a tartózkodási helyüket is megoszthassák ismerőseikkel, hasonlóan a Google Maps Latitude szolgáltatásához.

Az Ovi Maps -- lényegében a platformtól függetlenül -- hagyományos módon, műholdas felvételekkel valamint domborzati ábrázolással jeleníti meg a térképet, 2D-s és 3D-s üzemmódban egyaránt. Újdonság a nevezetes épületek, helyszínek 3D-s ábrázolása, mely egyelőre nagyjából 200 város több ezer látványosságát dolgozza fel. A térképszolgáltatás számára a Lonely Planet, a Michelin és a Wcities biztosítja a POI (Point of Interest, azaz a különböző helyekhez kapcsolódó hasznos információk) adatbázist.

A Nokia a térképszolgáltatás megújításával egy időben bejelentette az Ovi Maps Player API-t, mely harmadik fél számára ad lehetőséget a szolgáltatás integrálására, így az Ovi Maps a jövőben nem csak a Nokia saját weboldalán lesz látható, hanem más szolgáltatóknál vagy közösségi oldalakon is feltűnhet.

A médiatartalmak megosztására használható Ovi portál közösségi jellegét hónapok óta próbálja különböző új szolgáltatásokkal erősíteni a Nokia. Ennek a koncepciónak a részeként heteken belül megnyílik az Ovi Store, mely a Nokia saját mobiltelefonos alkalmazás-piactere lesz. Ez a piactér a fejlesztők szerint alapvetően abban különbözik majd a többi hasonló kezdeményezéstől, hogy a rendszerben látható lesz egyebek mellett az is, hogy ismerőseink milyen alkalmazásokat vásároltak, az Ovi Store emellett képes lesz arra, hogy földrajzi helyzetünk alapján állítsa össze a számunkra vélhetően érdekes alkalmazásokat.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról