:

Szerző: Bányai György

2009. május 20. 15:24

100 watt csatornánként: ennyit ad a kép mellé az Okoro Media Systems HTPC-je

Az Okoro Media Systems új házimozi-számítógépe 5.1 csatornás Hi-Fi erősítőt egyesít egy AMD-alapú PC-vel. A Windows Vista operációs rendszer által terelgetett hardverekhez csatornánként 100 wattnyi hangerő is társul, a készülékhez hagyományos, passzív hangfalak csatlakoztathatók.

Az Okoro Media Systems olyan HTPC-kategóriába eső számítógéppel állt elő, melyben egy 2,6 gigahertzes AMD Athlon 64 X2 5050e processzor felelős a számításokért, 4 gigabájtnyi DDR2-memóriával, és a filmek tárolásához már-már épp elegendő kapacitású, 500 gigabájtos merevlemezzel rendelkezik.

Az OMS-AX100 a szokványos számítógép részegységeken túl még egy 5.1 csatornás, csatornénként 100 watt kimenőteljesítményű D2Audio erősítőt is tartalmaz, melynek kimeneteire hagyományos, a Hi-Fi világban használatos, jó minőségű, passzív hangsugárzók köthetők. A komplett egység a VGA, vagy komponens, illetve a HDMI-kimenetre érkező kép mellé a kategóriában általános, 5.1-es PC-hangszórókhoz nem mérhető, csúcsminőségű, 105 decibeles jel-zaj arányú hangot is szolgáltat, mely 20 hertztől 20 ezer hertzig terjedő frekvenciasávban szólalhat meg. Hasonló kezdeményezést neves gyártóktól egészen a sufnis megoldásokig sokat láthattunk, ennek a cikknek írója is épített már egy Luxman erősítőbe P3-alapú számítógépet, ám az igényes megvalósulás ritka ezen a vonalon, annak ellenére, hogy a PC-k mellé szánt mélysugárzós, szatellites hangrendszerek nagyon sokak számára jelentenek elégtelen megoldást.

Az 1650 dolláros házimozi-PC alapesetben DVD-íróval érkezik, melyet 190 dolláros felárért válthatunk ki Blu-ray meghajtóval. A média-PC tervezésekor természetesen a csendes és energiatakarékos üzem is elsődleges szempont volt, a beépített merevlemez is egyike a legalacsonyabb fogyasztású, ma kapható modelleknek. A Windows Vista Home Premium operációs rendszerrel szállított gépnek létezik 7.1 csatornás, drágább változata is, melyet az OMS-AX100-hoz hasonlóan tévétunerrel is ki lehet egészíteni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 06:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.