Szerző: Bizó Dániel

2009. május 20. 12:34

Elkészült az első USB 3.0 vezérlőchip

Az NEC Electronics lesz a világon az első, mely elkészült USB 3.0 szabványt megvalósító gazdavezérlőjével, állítja a vállalat. Az új univerzális csatoló a jelenleginél tízszer nagyobb sebességre képes.

Az NEC feszített tempóban halad a piac felé USB 3.0 vezérlőchipjeivel. A japán elektronikai óriás júniusban tervezi a tesztpéldányok szétküldését, elsősorban PC-gyártók számára. \"Már részletes tárgyalásokat folytatunk PC-gyártókkal a világ minden tájáról\" -- nyilatkozta az NEC a Nikkei Electronics magazin számára. A kereskedelmi célú tömegtermelés szeptember magasságában indulhat be, a kibocsátás havi 1 millió darab lesz. A világon havonta átlagosan több mint 20 millió PC fogy. Az NEC várakozásai szerint első, USB 3.0 porttal felszerelt PC-k még év vége előtt felbukkannak a világpiacon.

A μPD720200 jelölésű integrált chip két darab 5 gigabites SuperSpeed porttal rendelkezik, és egy 1 négyzetcentiméteres, 176-lábú FBGA tokozásban foglal helyet, fogyasztása kevesebb mint 1 watt. A vállalat szerint a jövőre meginduló adoptáció eleinte lassú lesz, 2011-re is mindössze a PC-k 30 százaléka rendelkezik USB 3.0 porttal, 2012-ben azonban már 80 százalékuk -- ez három év alatt egy több mint 500 millió darabos potenciális piaci lehetőség. Ennek nagy részét a chipsetek kötik le, a fennmaradó diszkrét piacra azonban teljes egészében pályázik az NEC. Ez a következő három év alatt közel 180 millió darab chipet jelentene a cég becslései szerint. Jelenleg több mint 15 dollárba kerül egy tesztpéldány, de az árcsökkentést figyelembe véve is egy több mint egymilliárd dolláros üzlet rajzolódik ki.

Tavaly novemberben zárult le az USB 3.0 interfész szabványosítása, melyet a korábbi USB szabványokat is meghatározó Intel vezetett. Az AMD, VIA és NVIDIA korábban azzal vádolta az Intelt, hogy szándékosan tartja vissza riválisaitól az USB 3.0 szerepére készülő Extensible Host Controller Interface (xHCI) specifikációit, hogy késleltesse kompatibilis termékeik fejlesztéseit és ezen keresztül piacra kerülésük idejét, így ellenálltak az xHCI elfogadásának. Végül augusztusban sikerült egyezségre jutniuk, így novemberre mindenki rábólinthatott az USB 3.0-ra, hogy lendületet kapjanak a termékfejlesztések. Elsőként 2007 őszén demonstrálta az Intel az xHCI-t.

Az új csatolófelület 5 Gbps csúcssebességre képes, ami tízszerese elődje teljesítményének, a gyakorlatban elérhető hasznos adatátviteli teljesítmény másodpercenkénti 400 megabájt lehet. Ehhez az átviteli sebességhez az USB 3.0 már üvegszálat használ, a visszafelé történő kompatibilitás érdekében azonban rézvezetékeket is alkalmaz majd, hogy az USB 3.0 portok korábbi eszközöket is tudjanak fogadni, ahogyan az USB 3.0-s eszközök csatlakozhassanak régebbi portokkal rendelkező számítógépekhez. Ez azonban korlátozásokkal igaz csak, USB 3.0-ból csak A-típusú (a hagyományos téglalap alakú) kábelt képes fogadni egy A-típusú USB 2.0 port.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról