Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 19. 09:01

Az információs robbanás megállíthatatlan

Az EMC megbízásából az IDC idén is elkészítette tanulmányát, amely a világon létrejövő digitális adatmennyiség felmérését célozza. A piackutató vállalat szerint 2008-ban világszerte 486,5 milliárd gigabájtnyi információ keletkezett, 73 százalékkal több mint 2007-ben.

Töretlenül nő a digitális univerzum

A globális gazdaság hiába csökkent tavaly, magával rántva az informatikai kiadásokat is, a vállalatok és fogyasztók által létrehozott adat mennyisége továbbra is erőteljesen növekszik. Az IDC úgy becsli, 2012-ben ötször annyi digitális adat jön létre mint 2008-ban. Az eddigi tapasztalatok és becslések alapján 18 havonta megduplázódik a „digitális univerzum”. Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója a floridai Orlandóban zajló EMC World rendezvényen elmondta, cégének 2000-ben még csak két ügyfele volt 1 petabájtos adattárolási kapacitással, ma már 2 ezer fölé nőtt az ilyen vásárlók száma.

Az IDC becslései szerint 2012-ig újabb 600 millióval nő a világháló felhasználóinak száma, jelentős részük mobil eszközről éri majd el az internetet. Négy év múlva 850 millióan vásárolnak online és az internetes gazdaság 13 billió (ezermilliárd) dollárra növekedik. Az adatrobbanással párhuzamosan egyre inkább fel fog élénkülni az igény az információk biztonságos tárolása iránt. Persze nem mindent kell eltárolni, gondoljunk csak például a spamekre vagy egy interneten bonyolított telefonhívásra, de egyre több olyan információ keletkezik, amelyet rövidebb vagy hosszabb ideig meg kell őrizni, vagy azért mert a felhasználók ezt akarják (zenék, képek, videók), vagy azért mert kötelező lesz.

A pénzügyi krízist követően minden bizonnyal szigorodni fognak az adatok tárolására vonatkozó előírások, négy év múlva a létrejövő digitális információ 35 százalékára már vonatkozni fog valamiféle törvény. Összességében tehát egyre több digitális információ jön létre és az adatok egyre nagyobb hányadára vonatkozik valamiféle szabály.

Cloud-alapú vállalati adattárolás

Az EMC már tavaly elérhetővé tette Atmos nevű megoldását, amely egy cloud-alapú adattárolási platform. A cég most ezt nem csak termékként, hanem szolgáltatásként is értékesíti Atmos onLine név alatt, elsősorban nagyvállalatok számára. Az akár több tíz vagy több száz petabájtig skálázható Atmos onLine az EMC szerint abban különbözik a hasonló megoldásoktól, hogy lehetővé teszi az adatok szabály-alapú tárolását, vagyis minden információ automatikusan a megfelelő sebességű, megbízhatóságú, biztonságú tárterületre kerül. Az EMC az RSA-tól származó, adatszivárgást megelőző technológiákat vet be az adatok osztályozására.

Amikor a cloudról beszélünk, tulajdonképpen az internetről beszélünk, de Paul Maritz, a VMware vezére szerint a cloud valójában egy architektúrát jelöl, amelynek alapja a virtualizáció. \"A cloud nem más, mint a szoftveres mainframe\" -- mondta Maritz, akinek meggyőződése, hogy a megbízhatóságot, rendelkezésre állást sokkal hatékonyabban lehet szoftveres eszközökkel növelni mint hardveres innovációval. Maritz sokáig méltatta vállalatának legújabb platformját, az áprilisban debütált vSphere 4-et, amelynek számos újdonsága kapcsolódik a minél nagyobb megbízhatósághoz, hibatűrő működéshez.

Az informatikai ipar szereplői rendkívül lelkesek, ha cloud-alapú szolgáltatásokról van szó, de a nagyvállalati ügyfelek egyelőre kivárnak, a szkepticizmust többek között biztonsági vagy rendelkezésre állási aggályok táplálják. Az Atmos onLine-nal együtt az EMC egy federációs megoldást is bemutatott, amely segítségével megteremthető az átjárás a saját adatközpontban működő, Atmos platfomban tárolt és a cloudban levő adatok között. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy például a valamilyen szempontból bizalmas, vagy kritikus fontosságú adataikat házon belül tarthassák, de minden más információt az Atmos onLine szolgáltatásra bízzanak. Mike Feinberg, az EMC cloud infrastruktúráért felelős alelnöke szerint a vállalatok adataik mintegy ötödét tárolhatják jelenleg a felhőben, de a későbbiekben az arányuk nőhet.

Terjeszkedésre készül az EMC

Joe Tucci, az EMC elnök-vezérigazgatója leszögezte, vállalata lehetőségként tekint a recesszióra, amelyet kihasználva piaci részesedésének növelésére törekszik. A cég a kedvezőtlen körülmények ellenére sem nyirbálja meg kutatás-fejlesztési költségvetését, idén 1,9 milliárd dollárt kíván erre költeni, emellett újabb akvizíciókat is tervez. Az elmúlt 5 év során 3 milliárd dollárt költött felvásárlásokra a tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója, és olyan cégeket szerzett meg, mint a VMware, az RSA Security vagy éppen a Documentum.

Jelenleg közel 10 milliárd dolláros készpénzállományon ül az EMC, anyagi lehetőségei tehát adottak akár nagyobb akvizíciókhoz is. Tucci újságírói kérdésre csupán annyit árult el, olyan területeken kívánja erősíteni pozícióit a cég, ahol már jelen van, példaként említve a virtualizációt és az információ-mendzsmentet. Az EMC kifejezett célja, hogy stratégiai rendszerszállítóvá váljon.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról