Szerző: Koi Tamás

2009. május 18. 17:00

Már mobiltelefonokon is tesztelhető a Mozilla mobilos böngészője

A Microsoft Windows Mobile platformján is kezdetét veheti a szoftvercég PC-s operációs rendszereit érintő böngészőháború, elkészült ugyanis a platformra a Mozilla első mobil böngészőjének, a Fennecnek az első publikus tesztverziója.

A Fennec az első pre-alfa tesztverziója ugyan már februárban megjelent, a Firefox webböngészőt is jegyző cég azonban most először ér el nagyobb tömegeket a mobilos böngésző kipróbálható, fejlesztés alatt álló változatával. A fejlesztőknek és kísérletező kedvű felhasználóknak dedikált böngésző továbbra is a fejlesztés kezdeti fázisában jár, a Mozilla a tesztüzem kiterjesztésével azonban a jelek szerint kész nagyobb fokozatra kapcsolni.

A mobil böngésző egyik fejlesztője, Jason Lassey blogjában kiemeli, hogy a Fennec új alfaváltozata a korábbi verzióknál hatékonyabb memóriakezelést ígér, emellett most már a teljes felhasználói felület CSS-alapú, ezért a programozók könnyebben a különböző mobiltelefonok kijelzőihez igazíthatják az interfészt. A Fennec alfaváltozata emellett már kiterjesztéseket is támogat, hasonlóan, mint a Mozilla Firefox.

A Fennec egy modern mobiltelefonos böngésző, támogatja az érintőkijelzőket, a Firefoxhoz hasonlóan lehetőséget nyújt több fül egyidejű megnyitására, amik között a váltogatást kis előnézeti képek segítik. A Firefox Mobile címsora is tudja azokat a trükköket, amiket az asztali gépekre szánt változat, azaz kereshető. Említést érdemel még a jelszómenedzser és a felugró ablakokat blokkoló rutin, valamint a tárolt személyes adatokat egyetlen kattintásra törlő funkció. A későbbi változatokban várható a TraceMonkey nevű villámgyors JavaSctript-motor felbukkanása, valamint a Gecko 1.9.1-ben elérhető Geolocation szolgáltatás megjelenése, ami a kereséseket helyfüggő szolgáltatássá változtatja.

A mobilos böngésző alfaváltozatát elvileg minden Windows Mobile 6.x-alapú operációs rendszerre épülő telefon futtatja, a készítők azonban elsősorban a HTC Touch Pro okostelefonra optimalizálták a programot, melyet továbbra sem javasolnak mindennapi használatra.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.