Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 15. 16:46

Az Androidra alapozza a jövőt az amerikai T-Mobile

A T-Mobile USA rendszeresen ajnározza az Android platformot, de úgy tűnik, hogy nem csak a protokoll kedvéért dicsérgetik a G1-gyel kapcsolatos közös rendezvényeken a Google operációs rendszerét. A T-Mobile USA technológiai vezetője, Cole Brodman egy interjúban beszélt arról, hogy milyen víziói és nagy tervei vannak az Android fejlődésével kapcsolatban a szolgáltatónak. Brodman megerősítette azt is, hogy több Androidos készülék érkezik hamarosan, s nem csak telefonok.

A T-Mobile eltökélt

Cole Brodman lelkesedése az Androiddal kapcsolatban azért is meglepő, mert a Microsoft Windows Mobile kapcsán nem hangzottak el ilyen támogató gondolatok, pedig ott is hamarosan jön a 6.5-ös verzió, ami számos új funkcióval és szolgáltatással, új kezelőfelülettel kecsegtet. Így előfordulhat, hogy a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója hanyagolni fogja a redmondiak megoldásait, s ez a gyártók számára is fontos érv lesz az Android prioritásra emelésében. Kizárólagosságról természetesen nincs szó, hisz Brodman azt is említette, hogy a RIM Blackberry készülékei továbbra is fókuszban maradnak az üzleti területeken.

A T-Mobile jövőképében a mobiltelefonok mellett egyre hangsúlyosabb szerepet kapnak a netbookok és a MID-ek (Mobile Internet Device). Annak ellenére, hogy a netbookeladások a hirtelen fellendülés után visszaesőben vannak, a szolgáltatóknak komoly lehetősége van ennek a trendnek a visszafordítása. A nagy mobilszolgáltatók számára kitűnő lehetőség, hogy az elolvadó hanghívás-bevételeiket az ilyen eszközökkel együtt értékesített adatcsomagokkal pótolják.

G2

A Boy Genius Report állítása szerint a közeljövőben T-Mobile színekben is megjelenő készülékek közül az első a G2 lehet, melynek gyártását a Motorola veszi át a HTC-től. Emellett más nem szokványos partneri megállapodásokról is szó van. Olyan számítógépgyártók lehetnek beszállítói a T-Mobile-nak, mint a HP vagy a Dell, akik a netbook vonalat erősíthetik majd.

A szolgáltatók dönthetik el a platform versenyt?

Brodman a mobilok területén egyelőre nem számol a Microsofttal. \"A Windows Mobile 7-re még továbbra is várni kell, de reménykeltő, amit a Microsofttól látunk, illetve a partnerektől hallunk. Ennek ellenére számunka nem sok lehetőség nyílik arra, hogy a WM7-re várjunk. Az Androiddal egy egyedi lehetőségünk van, arra, hogy a Google-lel dolgozzunk és arra, hogy megpróbáljuk felpörgetni a platformot. A Symbian esetében a Freedom szövetség megalakulásakor bizakodóak voltunk, de nem látunk azóta sok előrelépést, és egyre óvatosabbak vagyunk velük kapcsolatban.\"

Szintén ugyanebben az interjúban hangzik el Brodmantól, hogy \"úgy látjuk, az Android egy zseniális platform ahhoz, hogy különböző mobiltelefonokon, okostelefonokon és potenciálisan mobil számítógépeken is megjelenhet. A célunk, hogy a partnereinket segítve egy robusztus horizontális platformot hozzunk létre, ahol különböző típusú eszközök egész skálája jelenik meg.\"

A teljes interjú angol nyelven olvasható a GigaOM, technológiai elemző lap oldalán, ahol is Brodman részletesen kifejti a T-Mobile álláspontját az Androidon kívül a netbookok jelentőségéről, a HSDPA-ról és a mobil alkalmazásokról.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról