Szerző: Bizó Dániel

2009. május 19. 19:05

Elérhető a Visual Studio 2010 és a .NET 4.0 bétája

A várakozásoknak megfelelően elérhetővé tette a fejlesztők számára a Visual Studio 2010 bétáját a Microsoft. A fejlesztői környezet többek közt a Windows 7-hez és a vállalat cloudjához is hoz támogatást. Ezzel egyidőben a vállalat a .NET keretrendszer 4.0 bétaváltozatát is kiadta.

Tegnap óta letölthető a Visual Studio 2010 és .NET Framework bétái a Microsoft Developer Networkről, és a tervek szerint holnaptól teljesen publikusan is elérhető lesz. A vállalat szerint a a béták teljesítménye sokat javult a tavalyi CTP (Community Technology Preview) óta.

A Visual Studio 2010 számos ponton megújul elődeihez képest. A vállalat azt ígéri, letisztultabb felületet, egyszerűsített kezelhetőséget ígér a továbbfejlesztett kódszerkesztő mellett. A kiemelt változások közé tartozik a SharePoint fejlesztések sokkal magasabb szintű támogatása, ami a testreszabhatóságot és egyszerűbb tesztelést igyekszik takarni. Ezen túlmenően kiemelt szempontot kapott a webes fejlesztésekhez az erőteljes JavaScript motor és a Silverlight teljeskörű támogatása. 

További továbblépést jelent a Windows 7-hez és a Microsoft Azure cloudjához érkező eszközök, valamint az IBM DB2, az Oracle és a Microsoft SQL Serverekkel való együttműködés DSP-k (Database Schema Provider) révén. Az IBM már elkötelezte magát DSP-k készítésére, értékesítésére és támogatására. A vállalat kiemelte, hogy a Visual Studio Team System 2010-es kiadásával demokratizálni akarja az alkalmazások életcikulásnak menedzselését, vagyis segíti az érdekelt fejlesztők, projektvezetők, adatbázis szakemberek és tesztelők kollaborációját.

A .NET keretrendszer következő generációjának képességei egyelőre a háttérben maradtak, a vállalat a funkcionalitás jelentős növeléséről beszél a Windows Communication Foundation és Windows Workflow Foundation estében. Ezek többek közt új REST kommunikációs képességeket, munkafolyamat modelleket és új vizuális tervezőt is takarnak. Az új .NET és Visual Studio nem rendelkezik publikus megjelenési dátummal. További információ a Microsoft oldalain található.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról